Незапосленост младих у Србији и у Европи у константном паду

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Maj.2023, 09:19

Незапосленост младих у Србији и у Европи у константном паду

Незапосленост међу младима опала је у готово свим државама чланицама Европске уније, али и у Србији, показали су најновији подаци Статистичког завода ЕУ. Фото: Unsplash/Unsplash+ Прошле године забележена је рекордно ниска незапосленост младих између 15 и 29 година, од 6,3 одсто, саопштио >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је Еуростат, наводећи и да је у Србији незапосленост младих лане износила 8,6 одсто. Прошле године 92.000 младих из наше земље било је без посла и њихов број константно опада.
Годину дана раније, 2021. године, 10 одсто младих од 15 до 29 година било је незапослено, док је 2014. тај проценат био двоструко већи (17,9) него прошле године.
У извештају Еуростата се напомиње да многи млади студирају и не траже активно посао, као и да, ако се узму у обзир само млади који учествују у радној снази, стопа незапослености младих износи 11,3 одсто.
На нивоу земаља ЕУ ово је рекордно ниска незапосленост од почетка мерења 2009, навео је статистички завод ЕУ.
С друге стране, према званичним подацима Националне службе за запошљавање (НСЗ) из последњег квартала 2022. године, у нашој земљи готово свака четврта особа до 24 године старости је незапослена (24,3 одсто). Због тога је, између осталог, уз подршку Немачке развојне сарадње, НСЗ покренуо прошле године две бесплатне онлајн обуке за незапослене – „Активно тражење посла“ и „Пут до успешног предузетника.
Те обуке до сада је похађало око 5.000 грађана, од чега се највећи број определио за обуку која им помаже да покрену сопствени бизнис.
Такође, и према прошлогодишњем Алтернативном извештају о положају и потребама младих у Србији Кровне организације младих Србије (КОМС), незапосленост младих опада. Мерено од 2014. године, опала је за њих 110.000
Amerikanci sve više strahuju od odlaska u penziju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Незапосленост младих у Србији и у Европи у константном паду се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.