Невероватне слике гужве испред манастира Тумане: Десетине хиљада људи стрпљиво у реду чекало исту ствар

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Maj.2023, 22:33

Невероватне слике гужве испред манастира Тумане: Десетине хиљада људи стрпљиво у реду чекало исту ствар

Манастир Тумане налази се 120 километара од Београда и девет од Голупца, у подножју голубачких планина, окружен шумом на левој обали Туманске реке, што овој светињи даје посебну лепоту. Архимандрит, игуман манастира Тумане, Димитрије Плећевић објашњава зашто је то један од најпосећенијих >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << манастира на простору Србије. Фото: Facebook/ Manastir Tumane С обзиром на то да је сада манастир много посећен, ми смо пребацили тај догађај и духовну свечаност на недељу по Спасовдану, што је ове године 5. јун. Тада се мошти после свете литургије износе из кивота, пресвлаче у ново одијаније, а делићи старе одежде светитеља се поделе присутном верном народу на благослов. Потом, ношен на рукама свештеника и верног народа, Свети Зосим походи своју испосницу у којој је живео и подвизавао се“, објашњава игуман.
Мошти остају у испосници читавог дана уз читање молитви. Како наводи архимандрит, овом догађају сваке године присуствује од 30 до 40 хиљада људи, а овај дирљиви догађај и духовно сабрање подсећа на оно из Острога.
„Види се да је наш народ гладан и жедан духовности и та туманска сабрања управо бивају слика тога“, сматра аримандрит Димитрије Плећевић, игуман манастира Тумане.

После овог догађаја следи и манастирска слава, Сабор Светог арханђела Гаврила, 26. јула. Празник туманских светитеља, Светог Зосима и Светог Јакова је 21. августа.
Uroš Kandić: Od utorka prijave za novih 100.000 turističkih vaučera

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Невероватне слике гужве испред манастира Тумане: Десетине хиљада људи стрпљиво у реду чекало исту ствар се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.