Да ли мед може да замени шећер?

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Maj.2023, 16:00

Да ли мед може да замени шећер?

Конзумирање меда из једног цветног извора може побољшати контролу шећера у крви и смањити ниво холестерола када се узима у контексту здраве исхране, према недавној студији. Фото: Pixabay/Lolame Ови резултати су изненађујући јер мед садржи око 80 одсто шећера.
Не кажемо да треба >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да почнете да једете мед ако тренутно избегавате шећер, однос је више о замени. Ако користите конзумни шећер, сируп или неки други заслађивач, замена тих шећера за мед може смањити кардио-метаболичке ризике.
Истраживачи из Торонта спровели су систематски преглед и мета-анализу 18 клиничких испитивања у којима је учествовало преко 1.100 учесника како би утврдили ефекат меда на срце и метаболичке факторе ризика, наводи се у саопштењу студије.
У студији комбиновали смо резултате свиһ испитивања меда на људима који су посматрали метаболичке болести.
Потрошња меда је била повезана са нижим нивоима глукозе у крви, укупног холестерола и триглицерида. Величина смањења глукозе и холестерола била „клинички веома мала“. Међутим, то показује да нема штете од узимања меда и да мало смањење такође може бити корисно на дужи рок.
Приметно је да постоји разлика између прерађеног и сировог меда у смислу здравствениһ користи.
Конвенционална прерада меда укључује цеђење и филтрирање, а затим га загревање у кратком временском периоду како би се смањила влага и квасац.
Ово омогућава лакшу манипулацију медом, рекао је, али заправо оштећује мед – а многа његова биоактивна једињења губе своју ефикасност.
Такође је приметио да људи могу да експериментишу „са заменом шећера медом, имајући на уму да мед има слађи укус – па би биле потребне мање количине“.
Šta sve može da promeni u organizmu nekoliko kašičica meda?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли мед може да замени шећер? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.