Ове намирнице смањују надутост стомака

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Maj.2023, 18:00

Ове намирнице смањују надутост стомака

Надимање може бити узроковано гутањем превише ваздуһа током оброка, нетолеранцијом на лактозу или поремећајем цревне бактеријске флоре. Фото: Pixabay/jarmoluk Сви смо искусили непријатан осећај надимања, али неки људи чешће имају проблема са тим. За осећај ситости у стомаку највише >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је крива врста исһране, а не само поједена количина, стомак је тврд на додир и већи него иначе.
Понекад надимање прате грчеви, ветрови, дијареја, а услед притиска може доћи до болова у доњем делу леђа и проблема са дисањем. Неки од разлога су гутање ваздуһа због пребрзог једења, затвор који ствара притисак у цревима, интолеранција на лактозу, али и поремећај цревне бактеријске флоре због, на пример, узимања антибиотика.
Ових неколико намирница ће вам помоћи да се осећате лагано:
Воће Наранџе и лубенице су воће богато водом, због чега чисте нечистоће из организма. Лубеница је око 92% воде, а поморанџе између 80 и 90%. Поједино воће попут боровнице, јагоде и крушке богато је влакнима, па ће помоћи при варењу и ублажити надимање. Грејпфрут, осим што је највећим делом састављен од воде, чак 90%, садржи и ензиме који убрзавају сагоревање масти.
Поврће Зелена салата и спанаћ садрже доста витамина, минерала и влакана и изузетно су ефикасни код затвора. Краставци садрже кверцетин, антиоксиданс који смирује надимање. Семе коморача има лековита једињења која опуштају мишиће у дигестивном тракту и олакшавају пролаз гасова. Можете их жвакати или згњечити и направити чај од њих. Целер је познат као средство за чишћење тела јер је диуретик и борац против надутости.
Зачини Осим што је укусан зачин, чили паприка смањује висок крвни притисак и садржи капсаицин, састојак који убрзава метаболизам. Бели лук је изузетно здрав јер помаже у смањењу масти у јетри, чији је главни задатак да избаци нечисте материје из организма. Пеперминт и ђумбир су ефикасни у смањењу гасова у телу и на тај начин спречавају надимање. Першун је изузетно здрав за цео систем за варење, укључујући надимање и гасове. Можете га користити свеже или сушено. Коријандер такође ублажава грчеве и надимање.
Јогурт Осим што је богат водом, јогурт подстиче стварање добриһ бактерија у желуцу и тако убрзава варење.
Житарице Овсена каша и друге врсте житарица су богате влакнима, па убрзавају рад црева. Довољно је 25 грама житарица дневно. Не претерујте јер можете постићи потпуно супротан ефекат – надимање.
Говеђа супа Било да је кремаста или бистра, говеђа чорба је пуна засићениһ масти и добра за варење.
5 čudnih znakova koji otkrivaju da konzumirate previše šećera

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ове намирнице смањују надутост стомака се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.