Српска листа: Блага реакција међународне заједнице, у понедељак ћемо одлучити

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Maj.2023, 17:30

Српска листа: Блага реакција међународне заједнице, у понедељак ћемо одлучити

На данашњој конференцији за медије Српске листе речено је да међународни представници нису предузели мере које су у њиховом мандату како би спречиле напад, како је речено, Куртијевих специјалаца на голорук народ. Фото: Танјуг/дописништво КиМ Српска листа је на конференцији >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << затражила од српске владе и председника Александра Вучића да се прекине дијалог са Приштином док се Специјалне јединице такозваног Косова не повуку са севера наше јужне покрајине, а албански градоначелници из зграда српских општина, као и полиција која их је у њих увела.
Сачекаћемо до понедељка да видимо да ли ће међународна заједница урадити нешто конкретно како би се испунили наши захтеви, рекао је председник Српске листе Горан Ракић. „Оно што смо могли да видимо јуче, то су била само саопштења, а такође оно што смо јуче чули од њих, јесте да ће да реагују наредних дана. Сачекаћемо до понедељка, након тога донећемо одлуку каква ће бити наша реакција“, рекао је председник Српске листе Горан Ракић.
Он је изразио жаљење што јуче због присустрва скупу „Србија наде“ у Београду, одакле су свету послали поруке мира, нису били са својим народом, али да су читавог дана и они, као и председник Вучић имали контакте са међународном заједницом како би се спречили инциденти.
„Током јучерашњег дана смо контактирали све могуће амбасаде, све представнике ЕУ у Приштини, чак је и председник Вучић звао господина Лајчака, али нажалост осим осуде, којим осуђује те једностране потезе ми нешто друго нисмо видели“, рекао је Ракић због чега је, како каже, Српска листа и српски народ донео одлуку да затражи прекид дијалога са Приштином.
Члан председништва Српске листе Драгиша Миловић је истакао да се јуче догодило оно што се годинама догађа српском народу на Косову и Метохији, што међународна заједница немо посматра. „Јучерашње слике, у питању је Звечан, а тако је било и у Лепосавићу и у Зубином Потоку, слике су о којима ми причамо представницима међународне заједнице овде непрестано. О свему смо увек причали и амбасадорима Квинте, Европској унији и КФОР-у, дакле о свему оном што господин Курти ради свих ових година нашем народу“, додао је Миловић.
Посебно разочарење, представници Српске листе су изразили због нереаговања припадника КФОР-а на насилан упад полиције такозваног Косова у зграде општина. „Сведоци сте, а и ми смо сведоци како је КФОР реаговао. Дакле, никако. Наравно, контактираћемо данас у току дана команданта КФОР-а и тражићемо то од њега, тражићемо да омогући да радници који су радили у општини дођу на своја радна места, а да они који су нелегално и нелегитимно јуче са специјалним јединицама упали, дакле отели општину, напусте ту зграду“, нагласио је Горан Ракић и поновио да су јуче остали у Београду јер су веровали онима који имају обавезу да сачувају мир на Косову и Метохији.
„Зато смо остали тамо, јер смо веровали да ће представници КФОР-а, као што су нам обећали, да се поставе између специјалних јединица РОСУ и да неће дозволити насилан упад. Нажалост то се није десило и овом приликом желим да кажем свима и да поручим свима, више не идемо одавде нигде, остајемо овде, не идемо на никакве скупове нити мира нити немира. Јуче смо показали наше јединство, јуче смо показали да подржавамо политику коју води председник Александар Вучић, али такође очекујемо од председника да он сада подржи нас, јер ми одавде не идемо нигде“, закључио је Ракић.
Он је позвао све међународне представнике да што хитније реагују и како је нагласио „нареде специјалним јединицама, не само да напусте северне општине, већ целокупну територију севера Косова и Метохије“.
Vučević novi predsednik SNS: Naša politika se neće menjati

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Српска листа: Блага реакција међународне заједнице, у понедељак ћемо одлучити се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.