Који људски мирис највише привлачи комарце?

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Maj.2023, 15:00

Који људски мирис највише привлачи комарце?

Мириси које производе људи су важан део онога што нам привлачи комарце. Фото: Pixabay/WikiImages Научници су помогли у одређивању различитих хемикалија у мирису тела које привлаче ове инсекте тако што су изградили тестну арену величине клизалишта и унели мирисе различитих људи. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs <<
Комарци су део породице мува и већину времена се хране нектаром.
Међутим, женкама које се припремају за производњу јаја потребан је оброк са додатним протеинима: крвљу.
У најбољем случају, ако вас угризу, само ћете имати црвену квргу која сврби. Али уједи комараца често постају смртоносни, захваљујући паразитима и вирусима које инсекти носе.
Једна од најопаснијих болести је маларија. Истраживачи су желели да упореде преференције мириса комараца код различитих људи, посматрају способност инсеката да прате мирисе на удаљености од 66 стопа (20 метара) и проучавају их током њиһовиһ најактивнијих сати, између 22 и 2 сата ујутру.
Истраживачи су открили оно што би многи излетници потврдили: неки људи привлаче више комараца од других.
Штавише, хемијске анализе ваздуха у шатору откриле су супстанце које изазивају мирисе иза привлачности комараца или недостатак истих.
Комарце су највише привлачиле карбоксилне киселине у ваздуху, укључујући бутерну киселину, једињење присутно у „смрдљивим“ сиревима као што је Лимбургер. Ове карбоксилне киселине производе бактерије на људској кожи и обично се не могу открити. Док су карбоксилне киселине привлачиле комарце, чинило се да инсекте одбија друга һемикалија звана еукалиптол, која је присутна у биљкама.
Истраживачи су сумњали да би један узорак са високом концентрацијом еукалиптола могао бити повезан са исхраном људи.
Koliko često treba hraniti mačku? Ovo su glavni faktori

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Који људски мирис највише привлачи комарце? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.