Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Maj.2023, 11:25

„Гардијан“: Холандија одузела земљиште код Амстердама бившем Путиновом зету

Холандско тужилаштво одузело је земљиште близу Амстердама које је припадало Јориту Фасену, бившем зету Владимира Путина, открива „Гардијан“ који је истраживао случај са још две медијске организације. Фото: Танјуг/Alexey Filippov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP Земљиште у Дивендрехту је било >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у посету Фасена, холандског бизнисмена који је био ожењен Маријом Воронцовом, старијом ћерком руског председника.
На улазу на имање пише да је земља заплењена 12. маја по наређењу државног јавног тужиоца због кривичних дела из области финансија, економије и очувања животне средине.
Документи из холандског катастра показују да је земљиште одузето у оквиру кривичне истраге.
Према адвокату и експерту за казнене мере Хелен овер де Линден, заплена указује да ће Фасен вероватно бити део истраге, иако се тачан разлог заплене не може утврдити из јавних докумената. Холандско тужилаштво није желело да коментарише разлоге заплене и због чега је Фасен под истрагом.
Истраживачко новинарство је спроведено у акцији „Гардијана“, као и медија „Фоллоw тхе монеy“ и „Проект медиа“, руског истраживачког сајта.
За Фасена, који живи у Москви, речено је да се суочио са испитивањем власти на аеродрому Схипол када је долазио недавно у Холандију, објавила је „Проект медиа“, цитирајући извор који зна Фасена. Према том извештају, особа је рекла да су истражни органи испитивали Фасена под сумњом да је „избегавао санкције“ (Русији) и конфисковали су му лаптоп и мобилни телефон, након чега се брзо вратио у Москву.
Фасен није одговорио на телефонске позиве и мејлове „Гардијана“ о заплени земљишта и инциденту на Схиполу.
Обе Путинове ћерке, Марија и Катарина, додате су на листу санкција ЕУ и САД у априлу 2022. године, непосредно након што је Русија покренула напад на Украјину, али Фасен није на листи санкција ЕУ, САД и Велике Британије. Фасен је оженио Воронцову 2008. године, али су се, према извештајима, развели.
Они имају десетогодишњег сина, према наводима руских медија.
SAD: Nedužan izašao iz zatvora posle 33 godine, prvo što je rekao – srećan sam

Преузмите андроид апликацију.
Чланак „Гардијан“: Холандија одузела земљиште код Амстердама бившем Путиновом зету се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.