Промените рутине

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Maj.2023, 13:01

Промените рутине

Будите се уморни или енергију губите већ у току поподнева? Ово могу да буду знаци да различити фактори начина живота утичу на ваше нивое енергије, што доводи до хроничне исцрпљености. Фото: Pexels/B Pixels Међутим, др Алфред Талија, професор Одељења за породичну медицину и здравље заједнице >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на медицинској школи Роберт Вуд Џонсон, објаснио је да низак ниво енергије често може да се поправи усвајањем једноставних промена у вашој дневној рутини.
Ограничите количину кофеина коју конзумирате Када се осећате уморно, може да буде примамљиво да касније током дана скувате шољицу кафе да бисте се опоравили. Међутим, конзумирање превише кофеина може да има парадоксалан ефекат, остављајући вас летаргичним.
– Ако конзумирате велике количине кофеинских пића током дана, то ће вероватно да утиче на ваш образац спавања и на нивое енергије. Тело се навикава на кофеин као стимуланс, а када га нема, можете да доживите пад енергије. Већина стручњака предлаже да постепено смањујете количину кофеина док не пронађете оно што вам најбоље одговара – објашњава др Талија.
Успоставите рутину спавања Не треба објашњавати да је одговарајућа количина сна кључна за повећање ваше енергије током дана. Међутим, на нивое ваше енергије не утиче само количина сна коју добијате сваке ноћи, већ и квалитет тог сна. То укључује усвајање навика као што је развијање редовне рутине одласка на спавање и пригушивање светла ноћу. Талија истиче да је важно да разбистрите ум уводећи активности пре одласка у кревет, а које сматрате опуштајућим.
Крећите се током дана Покушајте да укључите вежбање у свој дан, па чак и само малу количину. Истраживања су показала да су свакодневна вежба и кретање од суштинског значаја за повећање нивоа енергије.
– Показано је да чак и покрети са малим утицајем повећавају проток кисеоника и нивое хормона, што вам даје енергију – објашњава доктор.
Вода Дехидратација је чест узрок ниске енергије.
– Наша црвена крвна зрнца носе кисеоник. Када смо дехидрирани, црвена крв се смањује и то смањује капацитет ћелије да носи пуну количину кисеоника. Низак ниво кисеоника се манифестује умором, раздражљивошћу и немиром, преноси магазина портала Новости.
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Промените рутине се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.