Где у Новом Саду можете да скачете падобраном из авиона?

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Maj.2023, 12:00

Где у Новом Саду можете да скачете падобраном из авиона?

Један од адреналинских спортова које можете пробати у околини Новог Сада јесте и скок падобраном из авиона. Будући да се 16 километара од Новог Сада у Ченеју налази спортски аеродром, скок падобраном је приступачан хоби за све који желе да проживе ово искуство. Фото: Pixabay/Bluesnap У >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << оквиру Аеро Клуба “Нови Сад” налази се падобрански центар “Skydiving Novi Sad” који ради са рекреативцима, али и врши професионалну обуку падобранаца.
Да би имала могућност да скаче падобраном особа мора да има више од 16 година или родитељску дозволу уколико је малолетна. Такође потребно је да поседује лекарско уверење или возачку дозволу и да је здравствено способан.
Ако испуњавате ове услове и желите да се опробате у скоку са падобраном, можете доћи на аеродром у Ченеју где ћете добити сва објашњења шта треба да радите и шта вас очекује.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Tandem Skok Novi Sad (@skydiving_novisad)


Кандидати који се пријаве и желе сами да скачу морају прво да прођу предвиђену обуку. Ипак скок је могуће извести и одмах у тандему са инструктором. Тандем скокови су нека врста падобранског туризма, тада путник не мора да заврши обуку за скокове, већ добије детаљне информације о скакању и скаче са тандем-инструктором.
Тандем-инструктор је обучени падобранац који има одређено звање и скаче се са посебном врстом падобрана који може да носи две особе, вежу се заједно за исти систем веза, искоче заједно, инструктор онда успоставља слободан пад од 30 секунди и затим отвара падобран и тада се заједно спуштају на земљу. Током спуштања, путник може мало да управља падобраном. Последња фаза је само приземљење, када инструктор преузима сву одговорност како би безбедно спустио путника и самог себе.“
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Tandem Skok Novi Sad (@skydiving_novisad)


Тандем скокови се обично врше са висине од 3.000 метара, а најмања висина са које се може скочити јесте 1.200 метара. До задате висине лети се петнаестак минута, након чега скупљате храброст и скачете. Слободан пад траје до 30 секунди, да би након отварања падобрана имали још око 5 минута за незаборавно панорамско разгледање.
Тандем скок је саставни део даље обуке падобранаца. Осим њега обука падобранаца укључује сва теоријска учења о аеродинамици, метеорологији, познавању падобрана, опереме и ваздухопова.

Уче се разне технике од напуштања авиона па све до приземљења. Потребно је савладати целокупну обуку како би се добила дозвола за самосталне скокове. Пре извођења првог скока, ученик је обавезан да положи тестове из теорије коју је слушао.
Уколико волите изазове и струјање адреналина кроз крв, свакако се окушајте у овом спорту. Све информације о скакању падобраном у Новом Саду и како да закажете термин, можете потражити и на Инстаграм страници падобранског центра “Skydiving Novi Sad”.
Zašto se Novi Sad smatra kolevkom vazduhoplovstva u regionu i koje ulice svedoče ovoj istoriji?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Где у Новом Саду можете да скачете падобраном из авиона? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.