По чему су новосадски паркови посебни? (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Maj.2023, 13:16

По чему су новосадски паркови посебни? (ВИДЕО)

Данас је 24. мај, што значи да обележавамо Европски дан паркова, а Нови Сад има чиме да се дичи!
Данашњи дан празнујемо са циљем скретања пажње на значај зелених површина. Овај датум је одабран јер је баш на данашњи >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << дан 1909. године први пут проглашено првих девет националних паркова у Шведској.
Европски дан паркова у Србији се обележава у 2001, а у свету је први пут обележен 1999. године. Његов слоган је “Здрави паркови, здрави људи“.
Зеленило које нам је неопходно како би нас “ресетовало“ од градске вреве и гужве, поред свих оних површина на кружним токовима, засађених леја цвећа и лала уз шеталишта и зелених оаза унутар стамбених блокова, највише се манифестује кроз новосадске паркове којих тренутно има шест.
Јапански парк Ово је најмлађи парк у нашем граду и омиљено место родитеља и деце који живе на подручју Новог насеља и Детелинаре.
Поред терена за боћање, дечијих игралишта, јавног тоалета, парковских чесми за људе и за животиње и других занимљивих садржаја, оно што посетиоцима веома привлачи пажњу јесу необичне клупе за лежање, вештачко језерце са мостићима и две мирне фонтане у централном делу парка.
Фото: Градске инфо Дунавски парк Дунавски парк настао је 1895. године, а до детаљнијег уређења дошло је првих година 20. века. Од тада, па до данас ово је омиљена зелена оаза Новосађана.
Не само да је у срцима Новосађана означен као омиљени, већ се и легитимно налази под заштитом Републичког завода за заштиту природе.
Овај парк омиљено је место не само родитеља и деце, већ и туриста и свих оних који желе да одморе од градске гужве уз свеже кокице, куглу сладоледа, кафу за понети и, увек у моди, добро штиво за читање.
На његовом месту некада су се налазили велико језеро и ливада на којој су се одржавали вашари. Прва асоцијација на Дунавски парк увек ће бити лабудови Иса и Биса који су дуго живели у парковском језеру.
Фото: Градске инфо Лимански парк Настао је током седамдесетих година XX века заједно са Лиманом. Сматра се за највећи парк на простору града, односно његове бачке стране, а у својој унутрашњости има и посебан део ограђен за шетање и игру љубимаца.
Оно што га издваја од осталих новосадских зелених оаза свакако је и скејт парк на коме веома често можете приметити младе како изводе разнолике пируете и покушавају да савладају изазовне вештине вожње скејта.
Фото: Градске инфо Железнички парк Како му и само име каже, овај парк налази се у непосредној близини Железничке станице. Обилује зеленилом и кривудавим стазама украшеним клупама које дају приватност свима који се одлуче да седе овде.
Поред сталних посетилаца овог парка који живе у његовој близини, у њему често можете срести и туристе који чекају неки следећи воз или аутобус на који ће пресести на путу кроз Европу.
Важно је поменути да је овај парк, такође, дом најстаријег активног локалног фестивала Блокстока.
Фото: Градске инфо Футошки парк Футошки парк настао је почетком XX века за специјалне намене око Јодне бање која данас, заједно са овим парком, чини споменик културе.
Куриозитет који чак и многим Новосађани није познат је да у Футошком парку живи најмања жаба у Европи – црвенотрби мукач. Као што јој само име каже, препознаћете је по црвеном или наранџастом трбуху.
Парк се поноси стаблима која се издвајају по виталности и декоративности, од којих два тулипановца представљају најстарије забележене примерке те врсте на јавним зеленим површинама у Новом Саду.
Фото: Војводина уживо Каменички парк Зна се где Новосађани иду када се ужеле “шуме“ и природе, а када немају времена да оду далеко. Он се налази на северним обронцима Фрушке горе и важи за наш највећи парк са сремске стране јер се простире на површини од 33 хектара.
Овај споменик природе настао паралелно са изградњом дворца породица Марцибањи и Карачоњи у XIX веку, по угледу на паркове Беча и Будимпеште. Данас, заједно са дворцем представља културно-историјску целину од великог значаја.
Најлепши и најстарији становници парка су два храста из 1805. године, који се налазе у централном делу, иначе најстарији у целом Новом Саду.
Фото: Градске инфо Novosađani izabrali “top 3“ najlepša mesta u gradu!

Преузмите андроид апликацију.
Чланак По чему су новосадски паркови посебни? (ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.