Орлић и Теофилакту поздравили чврсто партнерство Србије и Кипра

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Maj.2023, 13:01

Орлић и Теофилакту поздравили чврсто партнерство Србије и Кипра

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић примио је данас у опроштајну посету амбасадора Кипра Деметриоса Теофилактуа, а саговорници су поздравили динамичан политички и парламентарни дијалог, као и чврсто партнерство две земље, оличено у константном унапређењу сарадње >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у свим областима од интереса. Фото: Танјуг/Народна скупштина У саопштењу из Кабинета председника Народне скупштине су навели да су Орлић и Теофилакту поновили да Србија и Кипар гаје снажно поверење, засновано пре свега на узајамној подршци виталним националним интересима очувања суверенитета и територијалног интегритета.
Орлић је одлазећем амбасадору пренео захвалност због принципијелног става Кипра када је реч о непризнавању тзв. Косова, као и због подршке Србији која је потврђена и гласањем у Савету Европе. Орлић је известио Теофилактуа о тешкој ситуацији на КиМ и свакодневно угроженој безбедности српског народа.
„Суочавамо се са опасним потезима Аљбина Куртија који, сада већ отворено, прижељкује оружани сукоб, као и са узурпацијом општина на северу КиМ у којима живе Срби, и њиховим претварањем у окупациону зону успостављањем тзв. локалних власти, без икаквог легитимитета. Ко год призна такву „власт“, отворено подржава изазивање великог конфликта“, рекао је Орлић.
Према речима председника Скупштине Србије, „српски народ се више не мири са лажима Приштине о успостављању ЗСО, игнорисањем и избегавањем ове недвосмислено утврђене и потписане обавезе“. Орлић је оценио да је за очување мира и стабилности у региону заслужан председник Републике Александар Вучић, са чиме се Теофилакту сложио.
Амбасадор Деметриос Теофилакту је рекао да се позиција Кипра по питању КиМ неће мењати, те да две земље настављају да бране међународно јавно право, своје националне интересе и црвене линије.
Амбасадор је на крају састанка исказао задовољство због поверења које су муСрбија и њене институције указале током мандата и поручио да из Србије одлази са најлепшим успоменама, закључено је у саопштењу из Народне скупштине.
Prijem istaknutog sportiste Vojske Srbije vodnika Đura Borbelja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Орлић и Теофилакту поздравили чврсто партнерство Србије и Кипра се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.