Izvor: RTS, 24.Maj.2023, 08:07

Куда ће се кретати Спасовданска литија и зашто ће на њеном челу бити баш мошти Светог владике Николаја

Овогодишња слава Београда, Вазнењење Господње, и традиционална Спасовданска литија, биће одржана сутра од 19 часова. Викар патријарха Петар Топлички објаснио је у разговору за РТС како ће литија изгледати и којом трасом ће се кретати, као и зашто ће на њеном челу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << бити баш мошти Светог владике Николаја.
На челу Спасовданске литије, која ће се кретати градским улицама, од Вазнесењског до Светосавског саборног храма, биће кивот са моштима Светог владике Николаја.
Како се из цркве наводи, кивот ће изузетно, ради утехе народа у овим тешким данима и ради духовног окрепљења, бити донет из манастира Лелић код Ваљева.

Викар патријарха Петар Топлички објаснио је у разговору за РТС зашто је патријарх донео одлуку да мошти баш овог светитеља буду на челу литије.
“Његова светост патријарх Порфирије је добро сагледао и ослушнуо, добро познавајући срца своје пастве, свог народа да би долазак тако једног дивног светитеља, који је један од наших највољенијих, да би његов долазак обрадовао многе и донео утеху“, рекао је викар Топлички.
Како истиче, мошти ће у 19 сати бити изнете из Храма Вазнесења, након чега ће се кратко зауставити на углу улица Краља Милутина и Краља Милана, где ће се одржати помен невино страдалима у пуцњави у ОШ “Владислав Рибникар“.
Литија ће након тога бити настављена до Храма Светог Саве, где же бити служен молебан, а патријарх ће се на том месту обратити народу.
"После тога, народ ће моћи да целива мошти Светог владике Николаја, које ће бити у храму до недељ“, рекао је Топлички.
Вечерас ће у свим храмовима бити одржано бдење поводом сутрашњег празника, а у Вазнесењском храму ће у 18 часова бити света служба и у том периоду ће мошти светитеља кренути из Ваљева.
“Ми ћемо их свечано дочекати и народ може бити присутан како бисмо дочекали вољеног светитеља у нашем граду“, рекао је Топлички.
На челу литије биће патријарх Порфирије и свештенство, а Топлички је рекао да се очекује да ће учешће узети и представници градске власти, војске, полиције, али и да ће се на позив одазвати многе школе, деца и родитељи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.