Пораст температуре може довести дотле да милијарде живе у опасно топлим условима

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Maj.2023, 19:31

Пораст температуре може довести дотле да милијарде живе у опасно топлим условима

Нова студија открива да би до краја века, услед глобалног загревања, земља могла да има највећу популацију погођену екстремним температурама. Фото: Танјуг/ J. Пап Ако остане тренутни темпо глобалног загревања, милијарде људи остаће изван „климатске нише“, у опасно топлим условима, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << наводи се у студији објављеној у понедељак у часопису „Nature Sustainability“, пренео је Си-Ен-Ен.
Процењује се да би такав утицај на људе био ако свет настави својом пројектованом путањом и загреје се за 2,7 степени Целзијуса до краја века у поређењу с температурама у периоду пре индустријске револуције.
Узимајући у обзир и очекивано глобално загревање, као и раст становништва, студија је открила да ће, до 2030. године, око две милијарде људи бити изван „климатске нише“ и суочити се с просечним температурама од 29 степени Целзијуса или више, а до 2090. тај број износиће око 3,7 милијарди људи.
Један од два главна аутора студије Тимоти Лентон рекао је да би једна трећина светске популације могла да живи у наведеним климатским условима.
„То је дубоко преобликовање настањивости површине планете и могло би потенцијално довести до велике реорганизације места у којима људи живе“, рекао је Лентон, који је и директор Глобалног института за системе на Универзитету Ексетер.
Borelj: EU je Ukrajini poslala 220.000 artiljerijskih granata od marta

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пораст температуре може довести дотле да милијарде живе у опасно топлим условима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.