Апликација “Чувам те” штити децу од насиља – подршка и помоћ за све родитеље

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Maj.2023, 18:45

Апликација “Чувам те” штити децу од насиља – подршка и помоћ за све родитеље

Још један од брзих одговора државе Србије у борби против насиља над децом је покретање апликације “Чувам те” . Фото: Envato На седници Скупштине Србије, у петак 19. маја, посвећеној безбедносној ситуацији, премијерка Ана Брнабић рекла је да су, у складу са програмом рада владе до >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << 2026. године и приоритетом унапређења безбедности деце, младих и просветних радника у установама васпитања и образовања, предузете активности за пуштање у рад електронског система пријаве насиља за грађане и надлежне органе и установе у оквиру националне платформе за превенцију насиља коју укључују децу.
У платформу “Чувам те” умрежено је око 2.700 ентитета – све основне и средње школе у Србији, центри за социјални рад и службе социјалне заштите, полицијске станице, здравствене установе, надлежне ресорне инспекције и основна и виша јавна тужилаштва. Фото: Канцеларија за ИТ Владе Републике Србије “По први пут, на једном месту, сада ће све надлежне институције за сваки предмет имати базу свих пријава насиља које укључују децу са свим информацијама и извештајима, информацијама о статусу поступања установа и институција, као и о информацијама о спроведеним активностима и донетим мерама. Циљ је да грађанима омогућимо да на једноставан начин пријаве насиље и на транспарентан начин прате поступање надлежних институција по њиховој пријави. Захваљујући националној платформи „Чувам те“, имаћемо увид у ефикасност поступања сваке установе, где се чека на поступање, а кроз време и анализе које мере су донеле позитивне резултате или нису, зависно од тога да ли се ситуације насиља са истим лицима понављају или не. Такође, платформа ће допринети томе да се повећа одговорност целог система с обзиром да ће увид у поступање сада бити транспарентан”, истакао је министар Јовановић.
Како функционише апликација: Након подношења пријаве на апликацији, која може да се уради и анонимно, тријажни тим пријаву упућује надлежним институцијама. Сваки подносилац пријаве добија број предмета чији се ток може пратити онлајн без логовања са уносом броја предмета. Направљена је и могућност слања нотификација путем имејла или телефона, у случају да подносилац пријаве остави те податке. Приликом пријаве омогућено је приложити документ, слику, као и видео запис. Грађани који поднесу пријаву анонимно, мораће да запишу број под којим је предмет упућен како би имали увид којим установама је предмет упућен на поступање и да ли је поступање у току или је завршено.
Уколико више грађана поднесе пријаву за исти догађај, ти предмети ће бити придружени у оквиру система и институције ће поступати по једној пријави, а сви грађани који су поднели пријаве ће моћи да прате статус.
Деци и родитељима је доступна и мобилна апликација за андроид и иОС кориснике преко које је омогућено да дете, једним кликом, пошаље родитељу обавештење да је у опасности. Самим слањем обавештења, шаље се и локација где се дете налази.
Платформа је покренута од стране Владе Републике Србије, Канцеларије за ИТ и еУправу, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства за бригу о породици и демографију, Министарства просвете, Министарства унутрашњих послова, Министарства здравља, Министарства информисања и телекомуникација, Министарства правде и Републичког јавног тужилаштва.
Тренутно се на платформи „Чувам те“ налази 13 обука не тему вршњачког, дигиталног и породичног насиља, заштите деце са сметњама у развоју. За обуке се регистровало око 65.000 јединствених корисника из 2.082 установа. Покренуто је 144.061 а завршено је 138.895 обука, што говори о мотивацији корисника, али и садржају самих обука.
Сви садржаји се на платформи објављују координисано и они се базирају на едукативним и информативним садржајима, али и психолошким текстовима који објашњавају врсте насиља, како га спречити и коме се обратити.
Ово је још једна од конкретних и реализованих мера државе за борбу против насиља, поред раније уведених мера које обухватају: Одузимање нелегалног оружја и обавезан откуп легалног како би се број комада оружја у домаћинствима смањио за 90 одсто. Смањење старосне границе за кривичноправну одговорност са 14 година на 12 година старости Запошљавање још 1.200 полицајаца у школама Формирање Савета за борбу против вршњачког насиља Формирање Радне групе за безбедност деце на интернету Bnrabić: Opozicija koristi ljudske tragedije za političku borbu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Апликација “Чувам те” штити децу од насиља – подршка и помоћ за све родитеље се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.