Које пиће ће вас дуже држати будним чај или кафа?

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Maj.2023, 16:01

Које пиће ће вас дуже држати будним чај или кафа?

Кофеин је најраспрострањенији стимуланс на свету, а природно се налази у кафи и чају, који су уједно и најчешћи извори кофеина у људској исхрани. Фото: Pixabay/nad_dyagileva Ако упоредимо однос кофеина у кафи и чају, кафа садржи три пута више кофеина него зелени чај.
Шоља кафе од 240 >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << милилитара садржи 96 милиграма кофеина, док иста шоља зеленог чаја садржи 29 милиграма. Кофеин има бројне благотворне ефекте на здравље људи, а поред познатих ефеката, смањује и ризик од деменције и других дегенеративних обољења.Препоручени унос од 400 милиграма кофеина дневно сматра се безбедним за одрасле.
Међутим, препоручена граница пада на 100 милиграма дневно за тинејџере.
Зелени чај и кафа имају бројне здравствене предности, укључујући висок садржај антиоксиданата, а такође помажу у процесу мршављења. Посебно су богати групом антиоксиданата који се зову полифеноли. Такође помажу у контроли шећера у крви и здравља срца. Поред тога, зелени чај садржи аминокиселину звану Л-теанин, која позитивно утиче на мозак, повећавајући осећај мирне будности. Међутим, постоје и неки недостаци ова два пића.
Наиме, превелики унос кофеина може довести до анксиозности и смањене потребе за сном. Ако конзумирате више кофеина од препоручене дозе, можете погоршати симптоме анксиозности и несанице, као и поремећаје спавања.
Због тога би бољи избор за људе који пате од несанице или паничног поремећаја био зелени чај.
Разлог је мањи садржај кофеина, али и зато што садржи аминокиселину Л-теанин која делује умирујуће. С друге стране, кафа би била прикладнији избор ако тражите повећану будност или побољшане физичке перформансе.
Do dugih i gustih trepavica uz pomoć prirodnih saveznika

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Које пиће ће вас дуже држати будним чај или кафа? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.