Како смањити ожиљке и убрзати регенерацију коже?

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Maj.2023, 15:01

Како смањити ожиљке и убрзати регенерацију коже?

Ожиљци, оштећења, боре…све то може бити сметња, поготово ако се налазе на видљивом делу коже. Ожиљци се формирају након зарастања оштећеног или рањеног ткива. Фото: Pixabay/RonaldPlett Ожиљак на кожи може се појавити након операција у којима су направљени резови и шавови, након повреда >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и опекотина. Без обзира да ли су мале или велике, често су видљиве на кожи, па није изненађујуће што тражите начине да се ослободите ожиљака. Међутим, разлог за отклањање ожиљака није само естетске природе, јер велики ожиљци или они који се налазе на прегибима могу изазвати бол, нелагодност и затезање и након зарастања. Нега ожиљака је стога важна током целог периода зарастања, али креме за ожиљке треба користити тек након што ожиљак правилно зацели.
Пре употребе креме или масти за ожиљке, кожу треба очистити и правилно третирати. Крема за ожиљке за најбоље могуће зарастање Већина ожиљака након операције и резова су црвенкасте или љубичасте, а затим постају беле. Узрок томе је оштећење ћелија меланоцита, које су одговорне за пигментацију. Циљ је опоравити их. Многе креме за ожиљке садрже силиконе који су намењени стварању непропусног слоја на кожи. Пошто кожа која зацељује треба да има доста кисеоника, ове врсте крема нису најбоља опција.
Најбољи начин да ожиљак правилно и лепо зарасте је да га пустите да дише. Новина међу састојцима крема за ожиљке је хијалуронска киселина, која помаже у зарастању и истовремено омогућава кожи да дише. Хијалуронска киселина је позната по томе што стимулише развој колагена у кожи, а самим тим и регенерацију оштећене коже. Једини проблем је што код крема, због величине честица, хијалуронска киселина у креми за ожиљке, као и други нутритивни елементи, заправо не могу да допру до правог слоја коже да би били заиста ефикасни.
Поред хијалуронске киселине, следеће ефикасно помажу у регенерацији коже: Витамин Е Алое вера Бадемово уље Уље морске кркавине Етерично уље смиља Етерично уље лаванде Авокадо Маст од невена Крем од конопље Из тог разлога, пре него што одете у куповину и тражите цене креме за ожиљке, можда није лоша идеја да испробате неке од природних начина за излечење коже. Од претходно наведених састојака можете направити и природну крему за ожиљке, а у наставку доносимо неколико идеја.
Крема за ожиљака од авокада Због омега масних киселина и витамина, авокадо је добар за негу коже. Служи за њену регенерацију, а познат је и по томе што помаже у природном третману суве и осетљиве коже, али и помаже у осветљавању ожиљака на кожи и тамних флека. Да бисте користили авокадо за кожу, једноставно га изгњечите виљушком, додајте мало лимуновог сока и меда. Нанесите на кожу коју желите да третирате. Ова комбинација је антибактеријска, посветлиће кожу и има изузетна хидратантна својства.
Конопљино уље ЦБД уље или уље конопље Због свог снажног дејства на рецепторе који се налазе у нашој кожи, ЦБД може помоћи у обнављању оштећене коже, смањујући тако видљивост ожиљака. Конопљино уље или крема за ожиљке наноси се директно на жељено подручје, потпуно је природно и брзо показује резултате. 
Крема од невена Крема или маст од невена служи за смањење ожиљака, помаже у бржем зарастању рана и генерално решава упалне процесе на кожи. Погодан је чак и за особе са дерматитисом, а смањује и појаву акни. Куповне креме од невена нису скупе, али можете их направити и сами. За рецепт за уље од невена биће вам потребно свеже цветове невена и маст. Након што прокувају цветове, процедити их и у процеђену течност додати маст и кувати док не проври. Такву смесу пребаците у стаклене посуде и добро их затворите. Домаће уље од невена треба чувати на хладном и тамном месту.
Крема од лаванде Етерична уља имају бројне предности за кожу, а њихова главна предност је што су природна и могу их користити особе које пате од кожних алергија. Крема за ожиљке која ће их смањити, а можда и потпуно уклонити, треба да садржи етерично уље лаванде. Етерично уље лаванде користи се за општу негу коже јер брзо смањује упале, снажно је регенерише и делује лековито. Користи се за негу суве и беживотне коже којој враћа сјај и виталност.
Етерично уље смиља  Уз лаванду, етарско уље смиља одавно се користи као главни састојак крема за регенерацију, па чак и у борби против бора. Осим што смањује боре, етерично уље смиља помаже у смањењу ожиљака јер лечи кожу, смањује тамне флеке на лицу, као и друге неправилности на кожи. Уље смиља се може наносити директно на кожу, додати у хидратантне креме или користити у дифузеру.
Saveti za prirodnu negu kože koji vam mogu pomoći

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како смањити ожиљке и убрзати регенерацију коже? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.