СЗО преоптерећена због броја ванредних ситуација, недостаје јој новац

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Maj.2023, 13:11

СЗО преоптерећена због броја ванредних ситуација, недостаје јој новац

Све већи број ванредних ситуација у јавном здрављу широм света, од ковид-19 до колере, довео је до преоптерећености Светске здравствене организације, саопштено је данас у извештају СЗО. Фото: Танјуг/Martial Trezzini/Keystone via AP Валид Амар, који председава комитетом СЗО за хитне одговоре, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << рекао у обраћању на годишњем састанаку здравствене агенције УН да се празнине у финансијама и кадровима повећавају због све већег броја захтева, преноси Ројтерс.
Од марта ове године, СЗО је реаговала на 53 ванредне ситуације високог нивоа, наводи се у извештају комитета. То је укључивало пандемију ковид-19, колеру и епидемије Марбурга у Екваторијалној Гвинеји и Танзанији, као и хуманитарне ванредне ситуације попут земљотреса у Турској и Сирији и поплава у Пакистану.
У извештају се такође наводи да климатске промене повећавају број ванредних ситуација као што су поплаве и циклони, од којих сви имају здравствене последице. Истовремено основни буџет програма за ванредне ситуације за 2022-2023. покривен је само са око 53 одсто износа, наводи се у извештају, који позива на стабилније финансирање.
СЗО и државе чланице покушавају да реформишу начин на који агенција УН и земље чланице реагују у хитним здравственим ситуацијама, као и да обезбеде финансирање СЗО.
У понедељак су земље чланице одобриле нови буџет који укључује повећање њихових обавезних накнада за 20 одсто. Извештај је такође позвао СЗО да обезбеди већу ефикасност: на пример, у Малавију, четири различита тима за хитне случајеве су реаговала на колеру, ковид-19, дечију парализу и поплаве, на начине који су се можда преклапали, наводи се у извештају.
Borelj: Obuka ukrajinskih pilota na F-16 već počela u nekoliko zemalja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак СЗО преоптерећена због броја ванредних ситуација, недостаје јој новац се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.