САД: Сведочења другог узбуњивача у случају Бајденовог сина послата Конгресу

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Maj.2023, 12:04

САД: Сведочења другог узбуњивача у случају Бајденовог сина послата Конгресу

Сведочења другог узбуњивача пореске управе САД у кривичној истрази која се води против сина америчког преседника Џозефа Бајдена, Хантера Бајдена, послата су Конгресу након смене целог тима који је истраживао наводне пореске преваре и сродна кривична дела. Фото: Танјуг/AP Photo/Patrick >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Semansky Нови узбуњивач је специјални агент у међународној пореској и финансијској групи америчке Пореске управе и радио је на случају Хантера Бајдена од када је отворен 2018. године – све док није искључен без објашњења прошле недеље, објавио је Њујорк пост.
Агент се придружује свом супервизору, који планира да сведочи иза затворених врата пред Одбором Конгреса у петак, у јавном евидентирању забринутости о томе како је Министарство правде водило истрагу. Оба узбуњивача су годинама интерно изражавала забринутост због тога што је случај „гурнут под тепих“, али то није наишло на одговарајућу рекацију.
Хантер (53) наводно није платио порез на милионе долара које је добио од страних сарадника. Фото: Танјуг/AP Photo/Andrew Harnik Хантер је написао у комуникацији преузетој са његовог лаптопа да је морао да подели „половину свог прихода са оцем“.
Надзорник Пореске управе, који је надгледао истрагу против Бајденовог сина од јануара 2020. године, као и његових 12 подређених уклоњени су из тог случаја – наводно на основу наредбе Министарства правде.
Надзорник је контактирао Конгрес 19. априла да би упозорио на наводно лажно сведочење америчког државног тужиоца Мерика Гарланда пред Конгресом. Али у новим документима послатим Конгресу у понедељак, специјални агент наводи да су истражитељи били искључени из позива тужилаца након спорног састанка у октобру, на којем су се појавиле забринутости Пореске управе и Федералног истражног бироа (ФБИ) због неактивности у случају, што је наводно наљутило неименованог америчког тужиоца.
Други узбуњивач, који је радио на истрази од 2018. године, написао је у четвртак у имејлу упућеном седморо високих званичника пореске управе, укључујући комесара Данијела Верфела, да верује да је смењен зато што је урадио „праву ствар“, укључујући подизање интерних аларма у вези са Министарством правде. Џозеф Бајден је као амерички потпредседник био укључен у многе међународне пословне односе свога сина Хантера – састајао се са клијентима и сарадницима сина из Кине, Мексика, Казахстана, Русије и Украјине, а Надзорни одбор Представничког дома овог месеца навео је девет чланова Бајденове породице који су наводно добијали страни приход.
Borelj: Obuka ukrajinskih pilota na F-16 već počela u nekoliko zemalja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак САД: Сведочења другог узбуњивача у случају Бајденовог сина послата Конгресу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.