Расправа Мађарске и Немачке око блокирања помоћи Украјини због ОТП банке

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Maj.2023, 11:01

Расправа Мађарске и Немачке око блокирања помоћи Украјини због ОТП банке

Немачка и Мађарска водиле су оштру расправу током састанка министара спољних послова у Бриселу, око улоге коју мађарска ОТП банка има у руском рату у Украјини, саопштили су за Политико ЕУ четворица дипломата упознатих са разговорима. Фото: Танјуг/AP Photo/Virginia Mayo ОТП банка је постала >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << централна тема званичника ЕУ последњих дана, пошто Мађарска одбија да одобри додатну војну помоћ Брисела за Украјину, све док Кијев је не уклони са листе „спонзора рата“ .
Када је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто поновио овај став Будимпеште у понедељак, током састанка иза затворених врата, шефица немачке дипломатије Аналена Бербок је узвратила, према дипломатама, које су описале разговоре уз услов анонимности . Они су рекли да је Бербок цитирала неодређене извештаје да ОТП признаје као руске, окупиране територије Луганска и Доњецка у Украјини, што је у супротности са међународним правом, и да је одобравала кредите руским војницима.
Мађарска је одбацила оптужбе, позивајући се на саму банку, која је у саопштењу назвала извештаје нетачним и навела да руководство банке „јавно изражава подршку Украјини“. Дипломате су саопштиле да овај спор одлаже и примену нових санкција Русији.
Један дипломата је изразио збуњеност и поставио питање због чега се Мађарска ухватила за украјинску „црну листу“, с обзиром да она нема правно дејство.
До расправе, коју је дипломата описао као „цивилизовану у нормалним оквирима дискусије“, дошло је у тренутку када су друге земље, попут Шведске и Естоније, такође вршиле притисак на Мађарску током састанка, наводи бриселски портал. Оне тврде да ЕУ не сме да одуговлачи са даљим санкцијама Русији, које су осмишљене да сузбију кршења досадашњих мера, као и са војном помоћи Украјини.
Након састанка највиши дипломата ЕУ Жозеп Борељ обећао је да ће разлике превазићи.
Званичници ЕУ су саопштили да очекују да ће Борељ контактирати и Кијев како би разговарали о том питању. „Морамо да учинимо све што можемо како бисмо дошли до одобрења следећег пакета војне подршке Украјини. Ако једна држава чланица има потешкоћа, хајде да разговарамо о томе, то је оно што ћемо урадити“, рекао је он новинарима.
Министри одбране ЕУ планирају да разговарају о војној подршци Брисела Украјини на данашњем састанку, наводи Политико.
Zemljotres magnitude 6,2 stepena kod Nove Kaledonije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Расправа Мађарске и Немачке око блокирања помоћи Украјини због ОТП банке се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.