Стиже време алергијских полена трава и корова, „маце“ не изазивају алергију

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Maj.2023, 10:31

Стиже време алергијских полена трава и корова, „маце“ не изазивају алергију

Претходних дана, пљускови су знатно утицали на смањење концентрација свих алергених полена у ваздуху, али са сунчаним данима очекује се поновна појава алергена и то пре свега полена трава. Фото: Градске инфо Бели делови плодова тополе, познати као “маце”, све су присутнији, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << посебно на Ади Циганлији и приобаљу Новог Београда, али потребно је да грађани знају да они нису узрочници поремећаја здравља када се увуку у носне или ушне шупљине, јер „маце“ нису алергени полен.
„Наша мерења, као и сваке године, показују да су већеином присутни полени дрвећа, али су због киша и то се може видети на нашој апликацији ‘Полен Србије’ сви у зеленој зони, што значи да нису прекограничне вредности. У предстојећем периоду очекујемо је интензивно цветање полена трава и корова”, рекла је данас Танјуг Мирјана Митровић, руководилац групе за мониторинг алергеног полена Агенције за заштиту животне средине.
„Траве су велики алергени и упозорење свим особама које знају и које су завршиле алергијске пробе са својим лекарима – алерголозима, а не сами, јесте време да крену са својим терапијама да би се припремиле адекватно за предстојећи период. И да се правовремено, а на то можемо да утичемо, врши косидба како травнатих површина, тако и закоровљених неких пољопривредних – довољно необрађених, који су главни извор пре свега озлоглашене амброзије која нам тек предстоји”, рекла је Митровић..
Како је навела, многи суграђана из свих делова Београда, али највише Аде Циганлије – приобаља Новог Београда, јављају се јер им сметају ‘маце – то су бели делови плодова тополе и важно је да грађани знају да ‘маце’ немају алергена својства. „Могу нас механички заиритирати, можемо кинути, али неће доћи до процеса који стварају бурне алергијске реакције са нашим телесним течностима у организму. Јесу непријатне, улазе у собе, станове и током читавог лета, али нема опасности, јер то није алергени полен”, рекла је Митровић.
Она је казала да ускоро креће цветање липе. „Већина суграђана помисли да су јако алергични на липу. Међутим, алерголошке пробе и контакти са лекарима показују да је већина суграђана алергична на полене трава, а цветање липе и трава се поклапа, па суграђани помисле да је липа главни кривац, али испостави се другачије”, рекла је Митровић.
“Алергичним особама је савет да на време узму прописану терапију. Савет је да ускладе своје кретање, да не излазе у преподневним часовима, оперу косу, не суше веш у спољашњим условима и бораве у климатизованим просторијама јер филтери смањују вредности полена”, рекла је Митровић.
U Srbiji danas toplo uz lokalnu pojavu jutarnje magle

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Стиже време алергијских полена трава и корова, „маце“ не изазивају алергију се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.