ЕУ уводи царину и за пакете мање вредности

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Maj.2023, 08:38

ЕУ уводи царину и за пакете мање вредности

За све пошиљке робе у вредности мањој од 150 евра, а које стижу купцима на европском тржишту, ускоро би могле да се плаћају царине. Фото: Unsplash/rosebox Европска комисија предложила je реформу царинске уније ЕУ протекле недеље, којом је роба мање вредности од досадашњег прага од 150 евра >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ослобођена царинских дажбина.
Очекује се да ће нови, прилагођени режим е-трговине донети додатне царинске приходе у износу од милијарду евра годишње.
У коментару се наводи да су досадашња искуства показала како је изузетно честа пракса била да се за робу која је улазила у ЕУ смањује вредност, како би се избегло плаћање царине. Према новом предлогу, платформе које се баве продајом робе постаће кључни актери у осигуравању да роба која се продаје на интернету у ЕУ испуњава све царинске обавезе.
Ово је значајан помак од садашњег царинског система којим се одговорност ставља на појединачне потрошаче и превознике. Платформе, као званични увозници, биће у обавези да осигурају плаћање царина и ПДВ-а при куповини, тако да потрошачи више неће бити изложени скривеним накнадама и неочекиваним трошковима при преузимању пакета.
Најављено је и да ће бити упрошћено израчунавање царинских такси за робу мање вредности која стиже ван ЕУ, што ће и платформама и царинским органима помоћи да боље обраде милијарде комада робе купљене у е-трговини која сваке године улази у ЕУ. Повереник за економију Паоло Ђентилони рекао је да ове измене не би требало да утичу на раст потрошачких цена.
Како је нагласио, то није циљ јер ће царине на мале пакете бити ниске, али како је њихов обим велики очекују се и већи приходи за буџет.
Sve veća napetost između trgovaca i proizvođača

Преузмите андроид апликацију.
Чланак ЕУ уводи царину и за пакете мање вредности се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.