Све већа напетост између трговаца и произвођача

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Maj.2023, 08:33

Све већа напетост између трговаца и произвођача

Висока инфлација и раст потрошачких цена ствара све већу напетост на релацији великих трговинских ланаца и мултинационалних компанија, произвођача хране. Фото: Unsplash/alexas_fotos Последњи у низу сукоба је између немачког трговинског ланца „Лидл” и планетарно познатог произвођач >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << слаткиша „Харибо”, такође са седиштем у Немачкој, који, како су објавили медији у тој земљи, више не сарађују.
„Харибо” је, наводе, обуставио доставу својих производа овом трговцу на немачком тржишту, а представник те компаније рекао је како је „истина да њихове производе потрошачи тренутно неће наћи на полицама „Лидла”. Такође, потврђено је и да је „Харибо” од „Лидла” тражио више цене својих производа, преноси портал „Пословни”. У тој компанији сматрају да су поскупљења оправдана у контексту изузетно повећаних цена логистике и сировина. „Лидл”, међутим, за сада није коментарисао тај захтев.
Тиме се понавља ситуација из 2020. када је „Лидл”, из истих разлога, избацио производе компаније „Харибо” из свог асортимана.
„Привремена избацивања производа из продајног асортимана добро су познато тактичко средство повећања притиска на добављача“ рекао је тада произвођач за немачке медије. Ово је још један доказ да би, сматрају аналитичари, спор између „Хариба” и „Лидла” могао потрајати. Истовремено, „Харибо”, који послује на више од сто тржишта и бележи одличне резултате, могао би, како напомињу, да издржи и овај статус без већих последица.
Познаваоци из прехрамбене индустрије истичу да су овакви спорови у вези с условима пословне сарадње у сегменту робе широке потрошње све учесталији. Од оних већих имали смо прошле године сукоб „Теска” и „Хајнца” због поскупљења. Популарни кечап нестао је на неко време са полица јер највећи ланац трговина у Британији не жели да прихвати нове, увећане цене.
Nemački izvoz u aprilu pao za 5,7 odsto

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Све већа напетост између трговаца и произвођача се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.