Дачић: Није било изражених притисака на Србију

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Maj.2023, 19:26

Дачић: Није било изражених притисака на Србију

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас у Бриселу, после састанка са шефовима дипломатија ЕУ и Западног Балкана, да током тог сусрета није било притисака на Србију, као и да је пријатно изненађен због тога што су готово сви министри из ЕУ позитивно говорили о потреби >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да земље Западног Балкана што пре, са конкретним роковима, постану пуноправне чланице Уније. Foto: AP Photo/Virginia Mayo Дачић је, међутим, прецизирао да се о конкретним роковима данас ипак није говорило.
Он је додао да су представници привремених приштинских институција и данас показали екстремистичко понашање, додајући да је такво њихово понашање већ постало доследно.
“Говорили су о томе да Србија представља опасност по мир и стабилност, да смо ми реметилачки фактор, а они фактор мира и стабилности, што делује заиста, нестварно”, рекао је Дачић новинарима у Бриселу.
Подсетио је да је пре 10 година потписао Бриселски споразум и прокоментарисао да не може да разуме да се и после толико времена слушају екстремистичке изјаве из Приштине, а да се не говори о томе зашто нису формирали Заједницу српских општина.
Дачић је казао да је било речи и о усклађивању спољне политике Србије са политиком ЕУ, додајући да им је поручио да треба да буду коректни према Србији.
Додао је да Србија није вредносно неутрална по питању кршења територијалног интегритета Украјине, наводећи да је то показала гласањем за различите резолуције.
Министар је објаснио и да се Србија није придружила санкцијама, јер не верује у исправност таквих мера, а такође руководећи се својим интересима јер је, како је подсетио, у питању је територијални интегритет и суверенитет Србије.
Дачић је поручио и да Србија неће бити место одакле ће се кршити санкције.
“Оно што може да нас радује јесте да није било изражених притисака на Србију, напротив, мислим да су сви људи могли да виде како изгледа екстремистичка политика коју Приштина спроводи”, рекао је Дачић.
Skupština sutra nastavlja raspravu o bezbednosnoj situaciji

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Дачић: Није било изражених притисака на Србију се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.