Како јести манго? Најбољи трикови за чишћење овог укусног воћа

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Maj.2023, 13:01

Како јести манго? Најбољи трикови за чишћење овог укусног воћа

Манго је здрава ужина одличног укуса у било које доба дана, било да га једете самог, у салатама, смутијима, десертима или чак као прилог месу. Фото: Pixabay/stevepb Споља шарено, изнутра жуто-наранџасто. Мало ко не би приметио ово занимљиво воће у продавницама или на пијацама, али многи >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << од нас не знају како да га правилно очисте и једу.
Манго је пореклом из јужне Азије и данас се узгаја у многим тропским земљама. Зрели манго могу имати зелену, жуту, наранџасту или црвену кожу. Осим што је веома укусан, има и многе здравствене предности – богат је влакнима, калијумом, витамином Ц и многим другим хранљивим материјама.
Како јести манго? Због велике коштице, манго може изгледати незгодно за чишћење. Занимљиво, сви делови манга су јестиви, чак и коштице, али како је у зрелом мангу прилично тврд и горак, боље га избегавајте. Коштица је равна и налази се у средини плода тако да можете да је сечете око ње. Многи људи гуле ово воће, верујући да је кожица тврда и горка, али јестива. Иако није слатког укуса као месо, садржи влакна и друге хранљиве материје.
Како препознати зрео манго Манго је, баш као и авокадо, најукуснији када је зрео. Како ћете га препознати? Притисните га прстом и ако постоји удубљење, манго је зрео и спреман за јело. Ако остане тврд, оставите га на отвореном неколико дана да сазре. Можете га положити поред банана које ослобађају гас етилен, што убрзава процес труљења или зрења.
Ево како очистити и нарезати манго: Прво добро оперите манго под млаком водом. Један од најлакших начина да исечете манго је да га држите вертикално и сваку половину исечете око коштице заједно са кожом. Затим великом кашиком (или не морате) одвојите месо од коже.
На комаде Да бисте добили танке кришке, сваку половину воћа исеците окомито оштрим ножем. Затим једну од половине узмите на длан и ножем направите вертикалне линије на месу, пазећи да не посечете кожу. Кашиком нежно одвојите кришке меса манга од коре.
На коцкице Поновите горњи поступак са вертикалним линијама, а затим направите хоризонталне линије, пазећи да не исечете кожу. Ухватите кожу споља и притисните је напред да добијете коцке. Одвојите их у чинији са ножем.
Манго је невероватно сочан и сладак и савршен је додатак многим јелима и пићима: Додајте у овсене пахуљице Помешајте са јогуртом Пропасирајте и користите као прелив за салату Помешајте га са другим воћем и поврћем у смутију Једите са пудингом од пиринча Пеците на роштиљу и комбинујте са пљескавицама Једите у слатким и сланим салатама Лековита својства манга Многе студије тврде да манго побољшава имунитет и варење. Неки полифеноли који се налазе у овом воћу могу чак смањити ризик од одређених карцинома. Свеж манго има релативно висок природни садржај шећера у поређењу са другим свежим воћем, што је наизглед забрињавајуће за особе са дијабетесом, али нема научних доказа да је манго нездрав за њих. Многе студије су чак повезале већи унос овог воћа са мањим ризиком од дијабетеса. Ипак, не треба претеривати са конзумацијом, као ни са било којом другом врстом воћа. Манго је богат антиоксидансима који штите тело од слободних радикала – хемијских једињења у телу која оштећују ћелије и убрзавају старење.
Такође је добар извор хранљивих материја за јачање имунитета као што су витамини А, Ц, Е и Б, фолна киселина и бакар. Висок садржај влакана у мангу помаже код затвора и дијареје, а садржи и групу дигестивних ензима званих амилаза. Они разграђују велике молекуле хране тако да их ваше тело може лако апсорбовати. Сада када знате све о овом воћу, уживајте у његовом одличном укусу на било који начин.
Omiljeno letnje povrće, tikvice, sadite ih nekoliko puta u sezoni, brzo uspevaju

Преузмите андроид апликацију
Чланак Како јести манго? Најбољи трикови за чишћење овог укусног воћа се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.