Турска: Гасно чвориште за Европу биће покренуто у року од годину дана

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Maj.2023, 11:40

Турска: Гасно чвориште за Европу биће покренуто у року од годину дана

Турско министарство енергетике очекује да ће гасно чвориште које ће снабдевати Европу тим енергентом бити покренуто у року од годину дана. Фото: Танјуг/AP Photo/Francisco Seco Према речима министра енергетике Турске Фатиха Домнеза, тај пројекат је изузетно важан за земље јужне Европе, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << преноси ТАСС.
„Чвориште гаса је посебно важно за јужну Европу. У тим земљама не питају да ли ће бити чворишта или не, њих занима када ће почети да ради“, рекао је турски министар за ТВ станицу Хабер Глобал. Донмез је раније саопштио да Турска преко чворишта на својој територији може да снабдева Европу са око 40 милијарди кубних метара природног гаса, који јој остају као вишак од 100 милијарди кубних метара добијених годишње из иностранства.
Турска преговара са 15 земаља које би могле да учествују у реализацији пројекта, укључујући Азербејџан, Иран и државе Персијског залива.
У октобру 2022. године председник Русије Владимир Путин је предложио стварање чворишта на територији Турске које би могло да преусмери руски гас који је раније ишао Северним током, а Анкара је позитивно реаговала на ту иницијативу, подсећа руска агенција.
Ukrajinske oružane snage: Bahmut ostaje epicentar borbi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Турска: Гасно чвориште за Европу биће покренуто у року од годину дана се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.