САД и Папуа Нова Гвинеја потписали споразум о одбрамбеној сарадњи

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Maj.2023, 11:07

САД и Папуа Нова Гвинеја потписали споразум о одбрамбеној сарадњи

Амерички државни секретар Ентони Блинкен потписао је данас споразум о одбрамбеној сарадњи са Папуа Новом Гвинејом. Фото: Танјуг/AP Photo/Nick Perry Блинкен је указао да ће се овим споразумом проширити одбрамбени капацитет ове пацифичке острвске државе и олакшати америчкој војсци >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да изводи обуку са оружаним снагама те земље, пренео је Ројтерс.
„Сарадњу у области одбране осмислиле су Сједињене Америчке Државе и Папуа Нова Гвинеја као равноправни и суверени партнери“, изјавио је Блинкен на церемонији потписивања безбедносног споразума.
Блинкен би требало да се састане и са другим политичким лидерима 14 пацифичких острвских држава, наводи се у извештају британске агенције. Индијски премијер Нарендра Моди је на раније одржаном самиту у Порт Морсбију, главном граду Папуе Нове Гвинеје, обећао подршку своје земље пацифичким острвским државама.
Ове земље у Тихом океану простиру се на 40 милиона квадратних километара, а њихови лидери су сагласни да је најважнији безбедносни приоритет пораст нивоа мора проузрокован климатским променама.
Ukrajinske oružane snage: Bahmut ostaje epicentar borbi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак САД и Папуа Нова Гвинеја потписали споразум о одбрамбеној сарадњи се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.