Мали број фриленсера су обвезници пореза на годишњи доходак грађана

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Maj.2023, 09:18

Мали број фриленсера су обвезници пореза на годишњи доходак грађана

И фриленсери су обвезници пореза на годишњи доходак грађана, али само под условом да су своје приходе из 2022. пријавили Пореској управи и да су на те приходе обрачунати порез и доприноси. Фото: Unsplash/fazurrehman Таквих обвезника је ипак веома мало, уверава Ђерђ Пап, порески саветник, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << јер већина њих чека да им порезе утврди Пореска управа својим решењем.
„Ако говоримо о приходу фриленсера из 2022, онда треба нагласити да они нису опорезивани фриленсерским порезом, јер је држава донела пропис који у којем се наводи да ће њихови приходи бити опорезовани решењем Пореске управе. За сада је држава урадила решења за приходе фриленсера из 2017. године, али од 2018. до 2022. то није учињено. Док се за тај период приходи не опорезују, дотле они не могу бити део пореза на годишњи доходак грађана. Зато већина фриленсера и није дужна да за тај износ поднесе пореску пријаву, јер немају други важан елемент за подношење, а то је обрачунати порез“ објашњава Пап.
Додаје да обрачунати порез умањује њихов приход за потребе утврђивања пореза на годишњи доходак грађана.
„Из тог разлога, у приход по основу пореза на годишњи доходак грађана улазе сви опорезовани приходи по тим посебним прописима који се односе на зараде, ауторска права, уговоре о делу… Тако да, док се фриленсери не опорезују својим основним обликом дотле нису обвезници пореза на годишњи доходак грађана“ наглашава Пап. Када ће фриленсери постати такви обвезници?
– Пореска управа је та која треба да донесе решења за фриленсере од 2018. до 2022. Стога је заиста важно и питање у коју годину ће ти приходи ући за утврђивање пореза на годишњи доходак грађана – каже порески саветник. Напомиње и да уколико сада, на пример, у току ове године Пореска управа донесе решења за све те године, од 2018. до 2022, по некој логици требало би да решења за приходе уђу у 2023, јер су у току те године опорезовани.
„Међутим, постоји и друга логика, да уђу у приход за сваку појединачну годину, од 2018. до 2022. Онда би, онај ко је био обвезник требало да измени своју пријаву прихода, а ко није био обвезник, а својим приходом прелазио тадашњи износ, могао да поднесе нову пријаву. То би могле да буду две теоретске и техничке могућности за решење овог проблема, али иза њих ипак стављам знак питања, јер не знам одговор на то. Око тога Министарство финансија треба да заузме став“ сматра Пап.
Ипак, оно што је сигурно јесте да неко ко је у 2022. имао приход као фриленсер и подлеже оном начину опорезивања који је одређен решењем Пореске управе, а решење још није добио, не треба тај приход да пријави у порез на годишњи доходак грађана.
Kina postala najveći svetski izvoznik automobila

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мали број фриленсера су обвезници пореза на годишњи доходак грађана се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.