Ракета Спејс Екс полетела ка Међународној свемирској станици

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Maj.2023, 07:15

Ракета Спејс Екс полетела ка Међународној свемирској станици

Ракета америчке свемирске компаније Спејс Екс полетела је вечерас око 23.37 ка Међународној свемирској станици (ИСС), када су се створиле повољне временске прилике за узлетање. Фото: Танјуг/AP/SpaceX
Међу путницима су први астронаути из Саудијске Арабије после више деценија, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << као и бизнисмен из америчке савезне државе Тенеси, који има свој тркачки аутомобилски тим, пренео је АП.

Њих предводи пензионисани астронаут НАСА, сада радник Спејс Екса, који је организовао десетодневни пут.
Ово је други чартер лет који је органзивала компанија „Аксиом спејс“ из Хјустона.
Компанија није навела колико коштају карте до ИСС, а претходно је објављено да је цена једног места у ракети 55 милиона долара.
Ракета типа „фалкон“ је лансирана из Свемирског центра „Кенеди“, а са тог места се први астронаут из Саудијске Арабије, принц Султан бин Салман Ал Сауд, отиснуо у свемир 1985. године.
Овог пута арапску земљу представља Рајана Барнави, научница која истражује матичне целије.
Она је постала прва жена из Саудијске Арабије у свемиру, а са њом је и пилот борбеног авиона саудијског ваздухопловства Али ал Карни.
Остатак посаде чине љубитељ спортских аутомобила Џон Шофнер и Пеги Витсон, која држи амерички рекорд од 665 дана проведених у свемиру, додаје АП.
Маск каже да у Кини раде „најнапорније и најпаметније“

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ракета Спејс Екс полетела ка Међународној свемирској станици се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.