Зеленски: Није заузет Бахмут; агенције наводе да је првобитно рекао супротно

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Maj.2023, 20:51

Зеленски: Није заузет Бахмут; агенције наводе да је првобитно рекао супротно

Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је данас да руске снаге нису заузеле Бахмут и да украјинске трупе остају у том граду, наводећи да не може да пружи прецизне информације. Фото: Танјуг/AP Photo/Efrem Lukatsky „Бахмут од данас није окупиран од стране Русије. Не постоје два >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << или три тумачења тих речи“, рекао је Зеленски новинарима у Хирошими, где учествује на самиту Г7, пренео је Гардијан.
Претходно је британска агенција Ројтерс објавила да је Зеленски, на питање да ли је Бахмут и даље под контролом Кијева, одговорио: „Мислим да не“.
Америчка агенција АП је, такође, првобитно јавила да је Зеленски потврдио да је Русија преузела контролу над Бахмутом.
Украјински генерал Олександр Сирски изјавио је данас да украјинске снаге контролишу „безначајан“ део Бахмута, али да ће упориште бити довољно за улазак у разорени град када се ситуација промени.
На апликацији Телеграм, Сирски је навео да украјинске снаге напредују у односу на руске снаге у предграђу Бахмута и да се приближавају „тактичком опкољавању“ града, пренео је Ројтерс.
Најмање два Украјинца би могла да стоје иза експлозија на гасоводима Северни ток прошле године, објавио је данас немачки лист „Zidojče cajtung“.
Према истрази коју су спровеле те новине, али и остали немачки и европски медији, пре неколико месеци, Немачка савезна криминалистичка полиција утврдила је да је путничка агенција „Feeria Lwowa“ из Пољске изнајмила јахту „Андромеда“ коришћену у нападу на Северни ток осумњиченима да дођу до места експлозије, пренео је ТАСС.
Новине, међутим, истичу да бројне чињенице указују да је „Lwowa“ фиктивна компанија и да су је основала два Украјинца 2016. године.
Гувернер Херонске области Олександр Прокудин рекао је данас да су руске снаге гранатирале село Козацке и да су убиле мушкарца старог 55 година, пренео је „Кијев индепендент“.
Он није прецизирао којим оружјем је руска војска гађала Козацке. Козацке се налази на западној обали реке Дњепар, преко пута Нове Каховке коју држе руске снаге.
Саветник за националу безбедност Беле куће Џејк Саливен рекао је да САД не дозвољавају Украјини да користи америчко оружје да нападне Русију, али да Вашингтон, како је навео, “Крим сматра Украјином“, објављено је на Твитер налогу портала Евромајдан прес.
Дан раније, председник САД Џозеф Бајден рекао је да је Америка добила уверење од Кијева да се њени авиони Ф-16, уколико буду стигли из трећих земаља, неће користити за нападе на руску територију.
Украјински генералштаб саопштио је данас да су руске снаге током дана извеле четири ракетна и 45 ваздушна удара, као и више од 30 напада из разних артиљеријских система.
Како преноси „Украјинска правда“, уништене су и оштећене приватне стамбене зграде и друга цивилна инфраструктура.
„За ракетне ударе на украјинске градове Лиман, Славјанск и Костјантиновку, непријатељ је поново употребио системе противваздушне одбране С-300, који нису високопрецизно оружје, што заузврат наглашава терористичку тактику Руске Федерације.
Вероватноћа извођења ракетних и ваздушних удара широм територије Украјине остаје велика“, истакли су из украјинског генералштаба.
Kartum: Okršaji i danas u Kartumu uprkos dogovoru o prekidu vatre

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зеленски: Није заузет Бахмут; агенције наводе да је првобитно рекао супротно се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.