Ово су намирнице које не би требало да једете заједно

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Maj.2023, 13:01

Ово су намирнице које не би требало да једете заједно

Неке намирнице су саме по себи веома здраве, али њихово комбиновање са другом храном може да преокрене тај ефекат. Ево неких намирница које никада не би требало да једете заједно. Фото: Pixabay/Lisy_ Пронаћи оно што нам највише одговара у никад богатој понуди здраве исхране није лако.
>> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << /> Већина намирница се не може лако поделити на „добру“ и „лошу“, па често да ли ће нека храна бити добра за ваше здравље зависи од многих фактора, као што су конституција особе, количина и комбинација са другом храном.
Једињења хране која треба избегавати у широком луку
Црвено вино + тофу или сочиво Захваљујући танинима, црно вино инхибира апсорпцију биљног гвожђа из хране. Дакле, не би требало да уживате у веганским изворима гвожђа попут јела од соје или сочива уз чашу црног вина. Бољи ‘партнер’ за храну богату гвожђем је храна богата витамином Ц, попут лимуна (сок од лимуна) или паприке.
Алкохол + кофеин Кафа да се отрезни после неколико пића? Није добра идеја! Ефекат кофеина, који даје енергију, помаже нам да направимо погрешну процену дејства алкохола, па можда и не схватамо колико смо заправо попили. Исто важи и за мешавине кофеина са алкохолом или енергетским пићима.
Воће + млечни производи Да ли волите да једете јогурт или сир са воћем за доручак? Размислите поново, јер такве комбинације треба избегавати. Конкретно, комбинација са киселим воћем као што су поморанџе или киви је штетна за цревну флору и производи токсине који могу изазвати озбиљне проблеме са варењем.
Салата + сос без масти Свако ко једе салату без масти инхибира апсорпцију витамина итд. јер многе врсте поврћа заправо садрже липофилне хранљиве материје које наше тело може много лошије да апсорбује без масти. То укључује, на пример, каротеноиде, секундарне биљне супстанце које шаргарепи дају наранџасту боју и јачају наш имуни систем. Зато је добро у салату додати бар неколико капи уља како би се њене предности максимално искористиле.
Тост + слатки намаз Да ли волите да започнете дан нечим слатким за доручак? Опрез! Ако волите да једете чоколадни намаз или џем са тостом од белог хлеба, тостом, размислите још једном јер једноставни угљени хидрати из белог брашна у комбинацији са онима из слатког намаза изазивају брз пораст нивоа шећера у крви – и исто тако брзо пад. То изазива жудњу за храном и не даје вам скоро никакву енергију. Ако баш морате да једете слатки намаз или џем, поједите га уз много здравију варијанту, интегрални хлеб.
Спанаћ + сир Спанаћ садржи оксалну киселину и њене соли, оксалате. Они спречавају тело да правилно апсорбује калцијум који се налази у сиру – веома здрав за наше кости и зубе. Зато спанаћ не треба јести са сиром или другим млечним производима.
Ovih 5 namirnica će vam pomoći da izgubite težinu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ово су намирнице које не би требало да једете заједно се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.