Ердоган: Стамбеним пројектом на северу Сирије осигураћемо повратак милион избеглица

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Maj.2023, 11:49

Ердоган: Стамбеним пројектом на северу Сирије осигураћемо повратак милион избеглица

Председник Турске Реџеп Тајип Еродган изјавио је како Анкара у северној Сирији припрема стамбене пројекте који ће омогућити да се готово милион избеглица врати у њихову земљу, преноси Анадолија. Foto: Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici, File Ердоган је одговарао на питања новинарке „CNN International“ >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Беки Андерсон, говорећи о различитим темама од изборног процеса до спољне политике.
На питање новинара у вези с позивима опозиције на масовну депортацију сиријских избеглица из Турске, Ердоган је истакао како се „с тим није могуће сложити“. „Али могу рећи да турске невладине организације сада раде озбиљан посао у смислу обнове у северној Сирији. Они граде куће. Ове куће су изграђене како би Сиријци из Турске могли да се врате у своју домовину“, рекао је Ердоган.
Он је додао да Турска предузима још један корак.
„Припремили смо и неке пројекте везане за стамбену изградњу у Сирији за повратак готово милион избеглица у њихову земљу. Ово су прилично квалитетни пројекти. Заједно с овим пројектима, осигураћемо да се сиријске избеглице врате у своју земљу“, поручио је турски председник.
Одговарајући и на питање је ли могућа обнова односа са Башаром ал Асадом, Ердоган је рекао: „Изнео сам неке примедбе о томе. Био сам пријатељ с породицом Асад. Састајали смо се као породица. Били смо у таквој позицији. Нажалост, због неких каснијих догађаја, дошло је до прекида наших блиских односа. Узнемирила нас је и та пауза“, објаснио је Ердоган.
Упитан о Асадовом захтеву од Турске да повуче своју војску из Сирије, Ердоган је рекао: „Имамо више од 900 километара границе и постоји стална терористичка претња с тих граница нашој земљи. Једини разлог зашто имамо војну присутност на граници је борба против тероризма. Турска се неће повући из Сирије јер се терористичка претња наставља“.
Erdogan: Imam posebne odnose sa Putinom, Zapad nema uravnotežen pristup

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ердоган: Стамбеним пројектом на северу Сирије осигураћемо повратак милион избеглица се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.