Које све здравствене проблеме изазива гојазност?

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Maj.2023, 08:00

Које све здравствене проблеме изазива гојазност?

Гојазност је хронична метаболичка болест, која се генерално дефинише индексом телесне масе – БМИ. Особе чији је БМИ 30 и више сматрају се гојазним. Вишак килограма, посебно због телесне масноће, може довести до здравствених проблема. Скидање килограма може спречити, успорити >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << или чак преокренути многе од њих. Фото: Pexels/Andres Ayrton Неалкохолна масна болест јетре и гојазност Када се масноћа накупља у ћелијама јетре, може да је оштети, а затим да доведе до стварања ожиљака (стање познато као цироза) који на крају могу потпуно да затворе јетру.
Симптоми се можда неће појавити док се не буде касно. Лекари не знају тачно шта узрокује болест масне јетре, али гојазност је један од фактора ризика који 2-3 пута повећава вероватноћу за настанак овог обојења. Рана дијагноза и лечење могу да помогну да се промене на јетри повуку.
Остеоартритис Прекомерна тежина додатно оптерећује зглобове и хрскавицу која штити крајеве костију, узрокујући бол и укоченост. Више телесне масти такође изазива више упале.
Губитак само 5 одсто телесне тежине смањиће притисак са кукова, доњег дела леђа и колена. Вежбање је нешто најбоље што можемо да урадимо ако имамо проблем са артритисом. Са лекаром треба да се посаветујемо које вежбе и у којој мери могу да нам помогну.
Висок холестерол Неши гени сигурно имају одређени утицај, али и оно што једемо и колико вежбамо такође има значаја. Нездрава храна може повећати нашу тежину и ниво „лошег” ЛДЛ холестерола и триглицерида.
Гојазност је главни фактор ризика за срчане болести од којих сваке године умире велики број људи. Храна са растворљивим влакнима, као што су овас и друге целе житарице, пасуљ, јабуке, грожђе, јагоде, патлиџане и бамије, помоћи ће да снизимо холестерол, као и да се заситимо како бисмо уносили мање калорија.
Дијабетес типа 2 чешћи код гојазних Сало на стомаку повезано је са инсулинском резистенцијом, када тело производи инсулин, али ћелије не могу правилно да га искористе да извуку глукозу из крви. Код људи који пате од гојазности око 10 пута је већа вероватноћа да имају висок шећер у крви.
Око 9 од 10 људи који добију дијабетес типа 2 имају прекомерну тежину. Не постоји лек за дијабетес када га већ имамо, али губитак тежине може помоћи у смањењу нивоа глукозе у крви, а то даље може да помогне у спречавању компликација дијабетеса.
Гихт Нагомилана мокраћ на киселина у телу може да формира игличасте кристале због којих боле зглобови попут палца на нози, скочног зглоба или колена.
Вероватноћа запаљења расте са бројем килограма, а може да буде повезана и са инсулинском резистенцијом. Програм мршављења део је лечења гихта код људи са гојазношћу. Исхрана која је здрава за срце и навике вежбања могу помоћи да се смањи ниво мокраћне киселине, као и телесна тежина.
Висок крвни притисак Гојазност значи да наше срце мора јаче да пумпа да би крв довела до свих наших ћелија, што оптерећује наше срце.
Та сила врши притисак на зидове артерија и може их оштетити, повећавајући ризик од срчаних болести и можданог удара.
Отприлике три од четири пацијента са високим крвним притиском имају гојазност. Лекар ће нам вероватно препоручити да што чешће вежбамо 20-30 минута, ограничимо унос соли на 1.500 милиграма дневно и да не пушимо. Чак и губитак од 4,5 килограма може смањити крвни притисак.
Круте артерије Гојазност – и дијабетес, висок крвни притисак, висок холестерол и запаљења с тим повезана – могу да доведу до тога да се артерије истроше и због тога очврсну, тако да њихови зидови уместо да буду еластични постају чврсти и слични цевима.
Ова комбинација стања понекад се назива метаболички синдром и може се лечити. Уски судови не могу да доведу довољно крви до ћелија у нашим органима и ткивима. Иако у почетку можда нећете имати никакве симптоме, ова лоша циркулација може на крају довести до срчаног удара, срчане инсуфицијенције или можданог удара.
Обољење бубрега Висок крвни притисак и дијабетес су два највећа узрока болести бубрега. Бубрези филтрирају крв и помажу у контроли крвног притиска. Али не могу да раде свој посао када су оштећени због стања повезаних са гојазношћу. То може довести до опасног накупљања отпадних материја у нашем организму.
Апнеја у сну као последица гојазности Виши БМИ може бити фактор ризика за опструктивну апнеју у сну, сужавање дисајних путева током спавања, што отежава дисање ноћу.
Може да се деси да гласно хрчемо или престанемо да дишете неколико секунди неколико пута у току сна. Када се то догоди, нећемо имати миран сан који нам је потребан. Због тога можемо да осећамо умор и изнемоглост што доводи до промене расположења, ремети памћење и ствара срчане проблеме као што је атријална фибрилација.
Гојазне будуће маме и проблеми у трудноћи Будуће маме које имају прекомерну тежину имају већу вероватноћу да добију гестацијски дијабетес и прееклампсију, опасно висок крвни притисак који може нашкодити и њима и њиховој беби.
Већа је шанса да ће им бити потребан царски рез приликом порођаја, као и да би беба могла да се роди прерано, да буде мртворођена или да има проблема са мозгом или кичменом мождином. Труднице треба да се саветују са својим лекаром да би своју тежину држале под контролом пише еклиника.
Osam znakova da hitno morate da proverite mladež

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Које све здравствене проблеме изазива гојазност? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.