Термин “хало ефекат” присутан је у свакодневници, а ево како га смањити

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Maj.2023, 14:52

Термин “хало ефекат” присутан је у свакодневници, а ево како га смањити

Термин “хало ефекат” први пут се појављује 1920. године, када је амерички психолог Едвард Торндајк посматрао војне официре ради спровођења свог истраживања. Фото: Medium Пре започињања било какве комуникације са подређенима – официри су морали да оцене војнике на основу физичког >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << изгледа. Оцењивање је подразумевало и особине попут интелигенције.
Резултат истраживања је показао, да су високи војници оцењивани као најинтелигентнији и бољи од других само због своје висине.
“Хало ефекат” присутан је у свакодневници на послу, кроз школовање и маркетингу. Феномен се у социјалној психологији објашњава као претпоставка да укупан утисак човека о некој особи може да буде заснован на мало података.
Општи утисак о особи, утиче на то како је ми доживљавамо и мислимо о њеном карактеру. Познат је по ставу “оно што је лепо је добро”.
Фото: Pexels На глобалном нивоу, овај ефекат односи се на то да људи оцене особине личности или карактеристике атрактивне особе боље од оних који су мање атрактивни. Често се сматра да особе које пријатно изгледају или су лепо обучене, имају добар карактер.
Славне личности се такође доживљавају као атрактивне, успешне. Онда се ствара тенденција да их видимо као интелигентне, љубазне и забавне.
Активним радом на смањењу субјективности и формирања мишљења на основу физичких карактеристика, особу можемо упознати објективније.
Otkrite tajnu dobrog sna, vrlo je jednostavna!

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Термин “хало ефекат” присутан је у свакодневници, а ево како га смањити се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.