Проверите колико је вештачкој интелигенцији потребно да вам пробије лозинку

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Maj.2023, 13:00

Проверите колико је вештачкој интелигенцији потребно да вам пробије лозинку

На страници Home Security Heroe можете уписати лозинку и добити процену колико би вештачкој интелигенцији било потребно да је пробије. Претпоставка се заснива на основу података добијених истраживањем. (НАПОМЕНА: не уписујте ниједну лозинку коју стварно користите!) Фото: Pexels/Pixabay Користећи >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << вештачку интелигенцију, тим истраживача пробио је лозинке које се састоје од четири до седам знакова одмах или у року од неколико минута, чак и када су имале комбинацију бројева, великих и малих слова и симбола.
Након што су унели више од 15,6 милиона лозинки у програм за пробијање PassGAN који покреће AI , закључили су да је могуће пробити 51% једноставних лозинки у временском распону до једног минута.
Међутим, AI се није тако добро снашао с дужим лозинкама. За лозинку која се састоји од 18 знакова од којих су сви бројеви, било би потребно најмање 10 месеци да се пробије, а за лозинку од 18 знакова с бројевима, великим и малим словима и симболима било би потребно шест квинтилиона година.
– Алгоритми вештачке интелигенције непрестано се међусобно А/В тестирају на милионе пута како би стимулисали учење. Овај AI предвиђа највероватније следеће бројке на основу свега што је научио. Уместо да тражи знање споља, ослања се на обрасце које је изградио током своје обуке – рекли су из истраживачког тима.
Неки стручњаци за сајбер безбедност изразили су забринутост, док други сматрају да су данашњи генератори лозинки све напреднији и да AI нема баш неке шансе у пробијању таквих лозинки које садрже већи број насумичних знакова. Неки решење виде у аутентификацијама без лозинке, као што су читач отиска прста и скенирање лица.
Prokrastinacija ili odlaganje odluke kao problem – Koje izgovore najčešće primenjujemo?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Проверите колико је вештачкој интелигенцији потребно да вам пробије лозинку се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.