Бостон: драгуљ Нове Енглеске

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Maj.2023, 10:38

Бостон: драгуљ Нове Енглеске

Са много више зеленила од просечног америчког града, солидним бројем небодера, луксузним шопинг алејама и релативно ниском стопом криминалитета, Бостон се издваја као изузетна туристичка дестинација у САД. Фото: Градске Инфо Оно по чему можемо издвојити Бостон као дестинацију >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << коју вреди посетити је што није класичан амерички капиталистички центар без историје где се сваки хотел руши и гради нови након 15 година. Бостон је највећи културни и економски центар Нове Енглеске (регије од 6 држава Њу Хемпшир, Мејн, Масачусетс, Вермонт, Конектикат и Род Ајленд), првих територија које су енглески ходочасници и пуританци насељавали током 17. века.
Дух Европе, а понајвише Велике Британије је у Бостону изразито осетан поготово у делу града под називом Кембриџ, око Харвард универзитета и МИТа. Фото: Градске Инфо Универитет Харвард је једна огромна углавном зелена површина са мноштвом зграда, музеја, помоћних објеката, лабораторија и сл. Назван је по свештенику Џону Харварду. Један је од најбољих Универзитета у свету и годишње даје много научника, писаца и политичара који се касније прославе. Са друге стране МИТ (Massachusetts Institute of Technology) се састоји од 5 школа и једног колеџа са 32 академска одсека.
МИТ је власник огромног броја патената уз велики број нових који се откривају сваке године. Велики број иновација које видимо на Епл и другим уређајима пре избацивања на тржиште пролазе експерименталну фазу на МТИ-ју. Рад универзитета се базира на научном и технолошком истраживању.
Фото: Градске Инфо Као резултат великог броја давно основаних високо образовних институција, Бостон се сматра културним и интелектуалним центром Нове Енглеске. Град има неколико позоришта са фасадама налик на европске у погледу украса и стила.
Град одржава многе фестивале, који често трају по цео викенд. Дочек Нове године, прослава Дана независности 4. јула и Бостон Поп концерт су три фестивала на почетку и на крају којих се увек одржава тридесето-минутни ватромет програм на обалама реке Чарлс и у луци на Атлантском океану. Лично сам боравио у северном делу града под називом Медфорд и утисци су више него фантастични: прелепе куће, природа, мирис јаворовог листа, веверице, све чисто и уредно и добра повезаност са центром града возовима на сваких 20 минута.
Фото: Градске Инфо Бостон као град има своју величину као предност, јер не захтева константну употребу таксија и других превоза. Важи за најидеалнији град за пешачење у САД. Мањи је од Њујорка, а довољно велик да има све што се може замислити.
На међународни аеродром Логан у Бостону слећу све познате авио компаније, а превоз бусом од аеродром до центра града је (нећете веровати) бесплатан. Фото: Градске Инфо За разлику од њујоршког Централ Парка, Бостон се дичи парком Бостон Комон у срцу града којег красе два мања језера: Језеро жаба и Језеро патки. Патка је изузетно цењена и распрострањена животиња у Бостону, јер се може срести на свакој површини где има доста зеленила. Често се удварају туристима не би ли добили који залогај уколико се нешто једе. Неки Бостон називају и City of Ducks (Град патки).
За куповину сувенира и ресторане са кухињом свих делова света је резервисан Квинси маркет (Quincy market), али искрено саветујем да се тражени артикли потраже и у другим деловима града, јер је квинси поприлично скуп. Фото: Градске Инфо За сваку препоруку је посета Бостон Вотерфронту, Музеју савремене уметности, брод музеју Бостонска Чајанка, Акваријуму, Парку Кристофера Колумба као и другим знаменитостима које су на блиској удаљености једна од друге. Кога занима обилазак Салема, града вештица 30км северно, постоје туре које је потребно резервисати унапред.
Аутор текста: В.Ј.
Kipar: Ostrvo na raskrsnici tri kontinenta

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Бостон: драгуљ Нове Енглеске се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.