Колико пута дневно треба прати зубе?

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Maj.2023, 21:00

Колико пута дневно треба прати зубе?

Када је превише, а када премало, колико пута дневно перете зубе. Фото: Pixabay/kropekk_pl Неке препоруке за личну хигијену, укључујући прање зуба, више личе на рекламирање хигијенских производа и прибора него на озбиљну, научно поткријепљену препоруку из здравствених разлога.
Прати >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << их пре спавања, па ујутру одмах по буђењу, па после доручка, ручка, вечере и ужине и тако у круг, сваки дан, чини се много, неприкладно, јер добар део дана си на послу, међу други људи, па кад је превише, а када премало, колико пута дневно пере зубе. Као што постоје људи који никада не перу зубе или их само испирају мућењем воде у устима, људи који користе само четкицу за прање зуба и сматрају да је то довољно, људи који користе само испирање зуба водицом за испирање уста, тако постоје људи који оброке трче до чесме и темељно перу зубе.
Разумна препорука је два пута дневно, све остало је или премало или превише, а у добром не треба претериват
Пречесто и сувише енергично прање зуба чврстом оштром четком, агресивним пастама за избељивање глеђи на зубима ће бољети него ређе и нежно четкати зубе, а десни могу да крваре.
Коју четкицу за зубе, пасту, воду и конац изабрати? Важан је избор квалитетног прибора и средстава за хигијену зуба или усне шупљине. Четкица за зубе треба да има чврсту дршку, али меку главу и да је користите без агресивних покрета.
Пасте за зубе које вам обећавају филмски осмех су извикане, прочитајте декларације и састав и оперите зубе ујутру и увече, чак и са обичним калодонтом.
Ако сте опрали зубе, не треба вам вода за испирање уста осим ако вас не мучи лош задах који нема везе са вашим зубима, већ са стомаком и варењем.
Помаже ли вам вода ако не успете да оперете зубе на брзину, донекле помаже, али немојте да вам то постане навика.
Може ли жвакаћа гума заменити конац за зубе? Избор производа и прибора за оралну хигијену је важан, али су редовне хигијенске навике још важније. Жвака може бити хитна помоћ када немате услове да брзо оперете зубе, али само ако су без шећера.
Иако жвакаћа гума може да „покупи и извуче” остатке хране из и између ваших зуба, она не може бити трајна замена за зубни конац, већ само замена за хитне случајеве.
Чак и једна свежа јабука може послужити као хитно средство за чишћење зуба и то је боље од прања зуба прстом или само мућкања воде у устима.
Колико дуго треба да их перете? Довољна су два минута умерено снажног четкања, свако дуже и јаче четкање може оштетити глеђ или десни и самим тим више оштетити него користити, а ви то не желите.
Napravite sami: Pasta za zube sa pomorandžom i pepermintom

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Колико пута дневно треба прати зубе? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.