Izvor: RTS, 18.Maj.2023, 20:07

Директор "Хемофарма": Донирање органа - дар онима који чекају трансплантацију

На листи чекања за нови бубрег, јетру, срце, плућа, рожњачу у Србији је више од 2.000 људи. Процењује се да је чак 20 пута већа шанса да нам током живота затреба орган, него да будемо донор. Како би се повећао број донора, али и подигла свест о трансплантацији покренута >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је кампања "Најважнији позив у животу".
Пре више од три недеље покренута је кампања "Најважнији позив у животу", коју спроводи Министарство здравља, Републички фонд за здравствено осигурање, удружење пацијената и "Хемофарм".

Генерални директор "Хемофарма" Роналд Зелигер рекао је за РТС да је циљ кампање да се подигне свест о значају донирања органа.
"Веома је важно да говоримо шта је донирање, колики је то дар људима који чекају на трансплантацију и желимо да подигнемо свест о томе", рекао је Зелигер.
Поновио је да су 20 пута веће шансе да вам затреба орган него да будете донор и истакао да један човек у просеку може да помогне да осморо људи живи дуже и квалитеније.
"Организоваћемо трибине и предавања, циљ је да образујемо људе, да их информишемо, имаћемо пацијенте који су на листи за трансплантацију и они ће дати свој печат", рекао је Зелигер. 
"За мене је то постало лично када је мој рођак доживео несрећу и када је неколико људи преживело захваљујући његовим органима, то нам је пружило неку утеху“, испричао је Зелигер.
Целокупан циљ кампање је, каже Зелигер, да дођемо до нивоа да имамо 10 донора на милион становника  - потребно је 70 донора годишње, и то је праг где Србија може да уђе на листу Евротранспланта, каже директор "Хемофарма".
Подршка менталном здрављу Како бисмо подигли свест о очувању менталног здравља, пре неколико година покренута је кампања "Несаломиви".
Грађани могу да се јаве на телефон 0800 001 002, позиви су бесплатни и анонимни, а основни циљ је да им се пружи подршка.
На тај број се, каже Зелигер, јављају психолози и разговарају са грађанима.
"Душа је некад сломљена и недавни догађаји су нажалост довели до пораста неизвесности и несигурности, много је људи позвало и много људи жели да разговара“, рекао је директор "Хемофарма". 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.