Шта је фабинг и како утиче на нас и међусобне односе

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Maj.2023, 19:40

Шта је фабинг и како утиче на нас и међусобне односе

Мобилни телефони су постали неизоставни део наше свакодневице и имају значајан утицај на наш начин живота и интеракцију са другима. Пружају нам информације, комуникацију и забаву на дохват руке, док нас неприметно удаљавају од света око нас. Фото: Freepik Телефони могу бити корисни >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и практични алати, али такође могу негативно утицати на нас и наше односе. Набројаћемо неке од негативних утицаја телефона на ментално здравље и међуљудске односе:
Недостатак приватности Недостатак приватности у односима може бити узрокован мобилним телефонима. Можемо остати у контакту са људима лакше него икада, захваљујуц́и друштвеним медијима и апликацијама за размену порука, али наши приватни разговори и интеракције такође могу постати видљивији. Недостатак приватности у односима може изазвати напетост и сукобе.
Неспоразум Телефони такође могу довести до неспоразума и ометати комуникацију. Размена порука путем друштвених мрежа са нашим партнерима, на пример, може изазвати погрешно разумевање тона или намере. Односи могу постати затегнути због неспоразума.
Неповезаност Употреба телефона може довести до осец́аја неповезаности у односима. Непрестано проверавање наших телефона може нас учинити мање присутним у реалном животу. Као резултат тога, наши вољени се могу осец́ати запостављеним и немоћним да се смислено повежу са нама. То нас доводи до проблема познатог као фабинг.
Шта је фабинг? Фабинг (engl.phubbing) је чин одбијања некога са ким разговарате лично да бисте се посветили садржајима на свом телефону. Овај термин је први пут скован у мају 2012, када је једна аустралијска рекламна агенција употребила ову реч да опише растући феномен људи који игноришу своје партнере, пријатеље или породицу који седе поред или испред њих како би “скроловали” своје телефоне.
Сукоби око употребе телефона неретко су један од главних узрока међуљудских односа. Према истраживањима, фабинг може имати неповољан утицај чак и на бракове. Једна студија је показала да партнери који се међусобно игноришу због посвећености телефону имају већу стопу анксиозности, депресије и генерално смањен ниво задовољства браком.
Истраживања такође показују да је већа вероватноћа да ће људи који су “фабовани” посегнути за својим телефонима и покушати да се укључе у своју мрежу друштвених медија како би попунили ту празнину. Ово је зачарани круг јер коришћење друштвених мрежа може погоршати осећај депресије, а што више користите друштвене мреже већа је вероватноћа да ћете осећати депресију или анксиозност.
Фабинг је само један од многих изазова с којима се суочавамо у доба свеприсутних паметних телефона и технологије. Овај феномен може негативно утицати на квалитет комуникације, емоционалну повезаност и друштвену интеракцију.
Савет: Важно је освестити властите навике употребе телефона и посветити пажњу и присутност онима које волимо. Одржавање баланса између дигиталног и стварног света може бити кључно за очување менталног здравља и здравих међуљудских односа.
Saveti za roditelje koji imaju hipersenzitivnu decu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шта је фабинг и како утиче на нас и међусобне односе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.