Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Maj.2023, 19:36

Савети за родитеље који имају хиперсензитивну децу

Хиперсензитивност је психолошко стање, а мишљења о њему су подељена. Неки сматрају да је дар бити хиперсензитиван, док други ипак мисле да је ово психолошко стање, на неки начин велика кочница у животу, посебно у времену где се ствари одвијају вртоглавом брзином. Нажалост, све >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << чешће виђамо и чујемо, да људи чине ствари, а нису свесни последица… Фото: Freepik/senivpetro Оваква дешавања тешко падају хиперсензитивним особама, јер су они пре свега врло емпатични!
Истраживања показују да се свака пета особа рађа као хиперсензитивна. Ради се о генетској предиспозицији, односно хиперсензитивност се наслеђује.
Ми смо вам представили само основне савете, док је поред тога битно нагласити да хиперсензитивност не обухвата само емоције већ и чуло вида, слуха или додира. Објасните вашем хиперсензитивном детету да није лоше бити другачији и да је у реду осећати!
Чињеница је да хиперсензитивне особе (одрасли и деца), свет и околину доживљавају другачије и интензивније.
Када говоримо о деци која су хиперсензитивна, као и код одраслих, за њих је свет превише груб, међутим, за разлику од одраслих деца не могу сама да се изборе са свим својим осећањима, због тога кључна улога лежи у родитељима. Заправо, родитељи могу много тога да науче од своје хиперсензитивне деце. Она су првенствено нежна, са наглашеном потребом и осећајем за правду!
Иако је предугачак списак савета за родитеље који имају хиперсензитивну децу, у наставку текста представићемо вам четири најважнија савета:
Научите их да каналишу своје емоције Имали или не хиперсензитивну децу, једна од најважнијих ствари у родитељству јесте да покажете своја осећања деци. Међутим, са хиперсензитивном децом треба више разговарати о емоцијама, како се оне исказују, да их питате како су, акценат је искључиво на емоцијама и шта су то емоције. Ако од малена науче за шта је која емоција везана и да је у реду осећати и показати своја осећања, биће им лакше да се изборе са изазовима, односно са емоцијама који ти изазови доносе… Поред тога, кључно је разумевање. Некада ће вам се чинити да је немогуће да је баш ваше толико осетљиво, али да јесте… Битно је да оно осећа да га ви разумете, како би могло да вам се повери, на тај начин, детету ће бити лакше.
Објасните им зашто их некада критикујете Похвале бескрајно значе хиперсензитивној деци, трудите се да их похвалите за свако њихово добро дело. Међутим, када говоримо о критикама то је код њих доста осетљива тема. Хиперсензитивна деца се труде да избегну критику, али уколико дође до тога немојте их грдити већ им објасните зашто су добили одређену критику и усмерите их на прави начин, како се то не би поновило. Ако су на пример добили лошу оцену у школи, немојте да их упоређујете са другима или слично, већ им објасните да су требали више да се потруде око тог предмета и дајте им ветар у леђа да ће следећи пут бити боље.
Мирна атмосфера у кући Хиперсензитивна деца обично “пуне батерије” у тишини и простору који им је познат. Најважније је да сва деца имају безбрижно детињство, да не слушају свађе код куће. Међутим, хиперсензитивној деци је изузетно битан мир. Уколико се догоди нешто што им је узбуркало осећања, њима треба подршка и доста времена како би се вратили у ритам. Генерално је познато да хиперсензитивни људи проводе доста времена сами, самим тим некада људи мешају инторвертност са хиперсензитивношћу, међутим уколико је неко хиперсензитиван не значи да је интровертан или обрнуто.
Рутина Рутина, односно организованост је јако битна генерално у животу свих нас, међутим, високосензитивна деца се суочавају са неизвесношћу и неочекиваним ситуацијама, што им тешко пада. Уколико их научите организацији и рутини, њима ће бити много лакше и у будућности.
Našem mozgu je potrebno da vidi vodu: Evo kako samo 20 minuta šetnje pored mora može uticati na vas

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Савети за родитеље који имају хиперсензитивну децу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.