Да ли време конзумирања хране може утицати на брже старење?

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Maj.2023, 15:00

Да ли време конзумирања хране може утицати на брже старење?

Када вам је дан испуњен бројним обавезама, тешко је држати се уобичајене рутине, што значи да можете одвојити само неколико слободних минута за оброк пред крај дана. Фото: Pixabay/the5th Међутим, конзумирање хране у овом тренутку може убрзати процес старења вашег тела.
Ова навика >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << не само да ће вас оставити гладним током целог дана, већ је нова студија показала да заправо може само да убрза старење. Научници са Универзитета Тексас проучавали су две групе животиња, оне које су јеле кад год су хтеле, као и колико су хтеле, и оне које су јеле храну са ограниченим уносом калорија у одређено време.
Оно што су открили је да је друга група, она која је јела у одређено време, живела скоро 20 одсто дуже од групе у којој су животиње јеле кад год и шта су хтеле. Када једете раније, ваше тело има више времена да свари храну, као и да искористи енергију из те хране.
С друге стране када једете касније, ваше тело покушава да свари храну док спавате, што може довести до проблема као што су лоше варење или рефлукс киселине.
Научници напомињу да је природни сат тела, или циркадијални ритам, регулисан ослобађањем одређених хормона и на њега утиче и када особа једе.  Ћелије тела троше мање енергије када не раде толико, па акумулирају мање штете и „истроше се када се не користе толико”. Осим тога, унутрашњи сат који регулише када се осећамо будно или поспано, под утицајем светлости и таме, хране и вежбања, али и стреса.
Важно је напоменути да када једете касно увече или близу времена када идете на спавање, то може пореметити циркадијални ритам и отежати одлазак у кревет.
Ово може довести до проблема као што је недостатак сна, што је повезано са здравственим проблемима као што су гојазност, болести срца и дијабетес.
Šta sve možete da zamrznete danas da biste uživali sutra?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли време конзумирања хране може утицати на брже старење? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.