Грујичић: Сви из Рибникара стабилно, пацијент из Младеновца у тешком стању

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Maj.2023, 14:24

Грујичић: Сви из Рибникара стабилно, пацијент из Младеновца у тешком стању

Наставница и девојчица, рањене у пуцњави у ОШ „Владислав Рибникар“, које су биле на лечењу у УКЦС су стабилно, а дечак из исте те групе, а који је пребачен на Институт за мајку и дете је свестан, комуникативан и покреће леву руку, док је пацијент који је био у болници Драгиша Мишовић >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << из пуцњаве у околини Младеновца у тешком стању, рекла је данас министарка здравља Даница Грујичић. Фото: Танјуг/Слободан Миљевић Она је казала да је тај момак који је из Младеновца превезен у КБЦ Драгиша Мишовић тренутно на интензивној нези, као и да је он у најтежем стању, а да су сви остали стабилно.
“Дечак рањен у пуцњави у школи је пребачен на Институт за мајку и дете да се одвикава од респиратора, он је свестан, комуникативан покреће леву руку, али постоје оштећена и још је рано говорити о било чему, јер је прошло само две недеље. Он мора да има потпору респиратора, а пошто је дете, превезен је у Институт за мајку и дете. Када је реч о осталима из трагедије у околини Младеновца, један је на интезивној нези, то је момак из ‘Мишовића’ и он је у најтежем стању. Остали су стабилни, тренутно је један момак отишао на снимање и иде на хирургију, а на интензивној остаје само тај један и он показује побољшање, мада је рано давати прогнозе“, изјавила је министарка.
Поручила је да је потребно бар још два-три месеца како би се сагледале последице, а да је пред свим пацијентима дуготрајан опоравак.
Додаје да повреде ватреним оружјем захтевају посебно праћење, јер лако може да дође до компликација.
На питање Танјуга каква је повратна информација психијатара који разговарају са ђацима, њиховим родитељима и наставницама, али и повређенима из околине Младоновца, Грујичић истиче да је обрадовала вест да су ти психијатри обишли све пацијенте. „Ја мислим да је разговор и контакт са породицом нешто што највише може да помогне, а помоћ психолога свакако је итекако битна“, казала је Грујичић.
Она је, говорећи о последицама по ментално здравље деце рекла да је прошле недеље у једном дану четворо деце хоспитализовано, двоје са идејом да се убију, а двоје са идејом да некога убију.
Грујичић је због тога апеловала на медије да приказују више мотивационог садржаја, попут успеха спортиста и ђака, како би на тај начин лепе ствари деци биле доступне путем медија.
Када је реч о куповини протезе за руку девојци повређеној у пуцњави у околини Младеновца, министарка је поручила да ће држава покрити трошкове уколико се покаже да јој је та протеза неопходна. „Још је рано говорити да ли је она кандидат за то, ако јесте кандидат то ће јој бити обезбеђено. Када рана зарасте процениће се да ли јој је протеза потребна или не“, поручила је она.
Brnabić danas u parlamentu na sednici o bezbednosnoj situaciji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Грујичић: Сви из Рибникара стабилно, пацијент из Младеновца у тешком стању се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.