Лавров: Украјинска криза ће трајати колико треба САД-у, Макрон амерички вазал

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Maj.2023, 13:30

Лавров: Украјинска криза ће трајати колико треба САД-у, Макрон амерички вазал

Криза у Украјини могла би да се заврши тако што ће Сједињене Америчке Државе напустити своје савезнике, у виртуелном понављању догађаја из Египта и Авганистана, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у интервјуу за ТВ канал Царград, који је данас у постављен >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на сајт Министарства спољних послова. Фото: Танјуг/Russian Foreign Ministry Press Service via AP Он је подсетио да су САД „напустиле бившег египатског председника Хоснија Мубарака“ и окренуле леђа „авганистанском руководству на које су се ослањале током 20-годишње окупације те земље“.
„Надам се да ће данашњи политичари обратити пажњу на релевантну историју и погледати како могу да се развијају односи са хегемоном који жели да се наметне у овом својству свима“, поручио је Лавров. Он није искључио могућност да би украјинска криза могла да се заврши на сличан начин.
„Многи политички аналитичари су писали о томе. Они предвиђају да ће цела ова криза трајати онолико дуго колико је потребно Американцима. Ови људи ће остати на власти онолико дуго колико су тамо потребни САД“, рекао је Лавров.
Коментаришући изјаву француског председника Емануела Макрона да је Русија претрпела геополитички пораз у Украјини и да постаје зависна од Кине, Лавров је оценио да се Макрон осећа као вазал САД, али не може ништа да уради поводом тога „Макрон мора да се осећа беспомоћно јер годинама прича о стратешкој аутономији Европске уније. Осећа се као вазал Сједињених Држава и то му је непријатно. Свака му част на томе, али неће бити у стању да уради било шта поводом тога“, истакао је Лавров.
Он је напоменуо да то што Русија од 2001. године шири своје односе са Асоцијацијом држава југоисточне Азије АСЕАН, Индијом и Кином не значи да се Москва „окренула“ од Запада, већ да је то учини Запад, наметањем својих интереса свима осталима. „Када су односи са западним земљама кренули низбрдо, објективно је расла релативна тежина наше источно оријентисане политике. Тим пре што, без обзира на њен удео у спољним односима Москве генерално, укупан обим наших односа са Кином је на рекордно високом нивоу“, рекао је високи дипломата.
Међутим, по речима Лаврова, Русији је требало много времена да развије кооперативни однос са Кином.
Он је такође рекао да је Русија увек била евро-пацифичка сила и да је Москва одувек сарађивала са свима који су то хтели на основу узајамног поштовања и користи. „Када је Запад био спреман за равноправну сарадњу, чинило се да су постојале светле перспективе за стварање заједничког економског, хуманитарног и безбедносног простора од Атлантика до Пацифика“, нагласио је руски шеф дипломатије.
Он је поручио да ће Русија остаје отворена за сарадњу са свима.
Izbori u EU između 6. i 9. juna 2024. godine

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Лавров: Украјинска криза ће трајати колико треба САД-у, Макрон амерички вазал се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.