Европски лидери састали се на Исланду како би израчунали цену руског рата

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Maj.2023, 20:54

Европски лидери састали се на Исланду како би израчунали цену руског рата

Европски лидери састали су се данас на самиту Савета Европе на Исланду како би разговарали о начину да се Русија позове на одговорност због рата против Украјине. Фото: WikimediaCommons/Dickelbers Учесници самита у Рејкјавику су, поред осталог, разматрали модалитете свођења рачуна о губицима >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и штети, које су нанеле московске снаге, пренео је Ројтерс.
„Важна тема биће одговорност Русије за злочине, које стално чини водећи рат у Украјини“, рекла је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.
Немачки канцелар Олаф Шолц, француски председник Емануел Макрон и британски премијер Риши Сунак били су међу лидерима који су исказали подршку Украјини.
Очекује се да ће се украјински председник Володимир Зеленски обратити окупљенима путем видео-бима, након свог обиласка европских престоница које је посетио како би обезбедио више оружја и помоћи пре очекиване контраофанзиве против руских снага, наводи Ројтерс.
Како се предвиђа, европски лидери одобриће нови механизам за евидентирање и документовање доказа и потраживања штете, губитка или повреда насталих као резултат руског напада на Украјину.
Макронов кабинет саопштио је да Савет Европе разматра на који начин би Развојна банка Савета Европе могла да помогне у испуњавању потреба украјинских бораца.
Уочи доласка лидера, неколико исландских јавних институција, укључујући парламент, владу и врховни суд, као и веб-сајтова приватног сектора, накратко је било погођено сајбер нападима.
Проруска хакерска група NoName057 преузела је одговорност за нападе у посту на Телеграму, када је апострофирала састанак Савета Европе и заказани говор Зеленског, наводи Ројтерс.
Ukrajina se pridružila NATO centru za sajber odbranu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Европски лидери састали се на Исланду како би израчунали цену руског рата се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.