Ружди: Слобода изражавања на Западу се суочава са најтежим претњама

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Maj.2023, 18:59

Ружди: Слобода изражавања на Западу се суочава са најтежим претњама

Британски писац Салман Ружди упозорио је данас да се западне земље суочавају са најтежим претњама слободи изражавања и објављивања. Фото: WikimediaCommons/ActuaLitte „Живимо у тренутку у којем слобода изражавања и слобода објављивања досад нису биле толико угрожене у западним земљама“, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << рекао је Ружди, преноси Ројтерс.
Он је истакао да је слобода објављивања уједно и слобода читања и писања, „да можете да бирате шта желите да читате, а не да за то уместо вас одлучује неко споља“.
Писац се осврнуо и на забрану одређених књига у америчким библиотекама и учионицама, рекавши да је у западним земљама донедавно постојала прилична слобода у издаваштву.
„Ово је напад на саму идеју библиотека. То је прилично алармантно и тога морамо да будемо врло свени. Против тога морамо да се снажно боримо“, поручио је Ружди.
Британски писац се дуго суочавао са претњама смрћу због свог романа „Сатански стихови“ из 1988. године који је забрањен у многим земљама са већинском муслиманском популацијом.
Ружди је прошле године нападнут на позорници у Њујорку када га је, током обраћања, непознати мушкарац више пута избо ножем.
Mask: Džordž Soroš mrzi čovečanstvo

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ружди: Слобода изражавања на Западу се суочава са најтежим претњама се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.