Ђедовић са Маријашином и Жакоб о заједничким пројектима у енергетици

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Maj.2023, 16:52

Ђедовић са Маријашином и Жакоб о заједничким пројектима у енергетици

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са замеником извршног секретара Економске комисије УН за Европу (УНЕЦЕ) Дмитријем Маријашином и сталном координаторком УН у Србији, Франсоаз Жакоб о заједничким пројектима у енергетици. Фото: Танјуг/Министарство >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << рударства и енергетике/Емилија Јовановић Србија има добро развијену сарадњу са УН агенцијама, а посебно на пољу енергетске ефикасности, где заједно са Програмом за развој УН (УНДП) спроводи програм енергетске санације 28 јавних објеката, саопштило је ресорно министарство.
„Најјефтинија је она енергија која се не потроши и рационалније коришћење енергије је циљ спровођења програма енергетске ефикасности. Осим унапређења енергетског стања 28 јавних зграда које имплементирамо са УНДП, до почетка лета ћемо расписати нови јавни позив за доделу субвенција грађанима кроз који ће држава заједно са јединицама локалне самоуправе наставити са суфинансирањем радова на замени столарије, фасада, кровова, постављање соларних панела, топлотних пумпи у породичним кућама и стамбеним зградама. Посебну пажњу у новом програму субвенционисања мера енергетске ефикасности ћемо посветити енергетски угроженим грађанима, као и општинама које су препознате по високој загађености ваздуха“, рекла је Ђедовић.
Министарка је нагласила да су недавно усвојене измене Закона о обновљивим изворима енергије које обезбеђују ефикасније спровођење процеса енергетске транзиције, као и да је током викенда Србија била десета у Европи по производњи енергије из ветра, што недвосмислено показује потенцијал Србије за развој пројеката који ће омогућити више зелене енергије у енергетском систему Србије.
Дмитриј Маријашин је истакао чврсту опредељеност УНЕЦЕ да подрже Србију у процесу енергетске транзиције и упутио је позив Србији да се придружи раду експертских тимова за дефинисање најбољих начина и алата за декарбонизацију енергетског сектора до 2050. који делују под окриљем УНЕЦЕ, додаје се у саопштењу.
Đedović sa Kopmanom o energetskoj tranziciji i reformama u energetskom sektoru

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ђедовић са Маријашином и Жакоб о заједничким пројектима у енергетици се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.