Новосадски сленг: Од “мамаре“ до “цајбле“ и “зју-а“!

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Maj.2023, 12:01

Новосадски сленг: Од “мамаре“ до “цајбле“ и “зју-а“!

Нови Сад, као место за живот које је у пуном развитку, све више за живот привлачи људе из разних делова Србије, међутим, “правог“ Новосађанина веома ћете лако препознати међу хиљаду њих. Питате се како? Фото: Градске инфо Нови Сад је град бицикала, међутим, ретко ћете од локалца >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << чути како му је бицикл омиљено превозно средство. Он ће вам рећи да свудa иде “цајблом“ или “бајсом“.
Бицикл је некако формално, бајс је, онако, да те сви гарији разумеју. “Гари“ не треба ни спомињати, сада већ сви знају за овај израз, а врло често нам се и ругају због њега. Сваки Новосађанин је доживео, или ће тек, да уколико се нађе у Београду буде упитан: “Е, а ви Новосађани стално говорите оно ваше “гари“, то је баш смешно?“
“Гари“ и “горњак“ (тексас јакна) су толико извикане новосадске речи да се већини локалаца већ повраћа када их неко упита за њих. Само, морате да знате, Новосађани не кажу повраћа ми се, него “баца ми се пегла“.
Жене које чисте по школама нису спремачице као у остатку државе, код нас су “теткице“. Остали су, такође, рођени у породилишту, а ми смо у Бетанији.
Сваки “дођош“ место на које пристижу возови назваће железничком станицом, Новосађанин ће рећи “Ж станица“. Фото: Градске инфо Кнедле са шљивама или гомбоце феномен су који наше суграђане дели на “ове“ и “оне“. Међутим, коментари на нашим друштвеним мрежама ипак показују да је “новосадскије“ рећи “гомбоце“.
Кад је нешто баш добро, оно је “мамара“.
“Ју што сам купио страва патике, мамара!!!“ Фото: Градске инфо Делови града су, поред својих оригиналних назива, такође добили скраћенице у новосадском сленгу.
Петроварадин је тако за Новосађане “Пезос“, Детелинара – “Детош“, Сремска Каменица – “Кама мама“, а Петроварадинска тврђава је све чешће у говору означена као “Ђава“.
Иако су веома лагани и делује да их ништа не може изненадити, понекад се деси да се забезекну, а у том случају, немојте да се изненадите уколико као реакцију добијете “зју“, јер тако посебни какви јесу, имају чак и само њима својствене узвике.
Da li znate istoriju bolje od đaka osmaka? Oprobajte se u testu sa ovogodišnje male mature (KVIZ)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Новосадски сленг: Од “мамаре“ до “цајбле“ и “зју-а“! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.