Борељ: ЕУ треба да спречи Индију да препродаје руску нафту Европи као деривате

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Maj.2023, 10:48

Борељ: ЕУ треба да спречи Индију да препродаје руску нафту Европи као деривате

 
ЕУ треба да спречи Индију да препродаје руску нафту Европи као рафинисано гориво, укључујући дизел, изјавио је данас високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ. Фото: Танјуг/AP Photo/Matias Delacroix Борељ је, у интервјуу за „Фајненшел тајмс“, рекао да ће покренути >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << то питање данас у разговору са министром спољних послова Индије Субрахмањамом Џаишанкаром.
„Уколико дизел или бензин улазе у Европу из Индије која прерађује руску нафту, то је свакако заобилажење санкција према Русији и државе чланице ЕУ морају да предузму мере у вези са тиме“, истакао је Борељ, преноси Ројтерс. Борељ је рекао да би сваки механизам за заустављање протока руске нафте требало да спроводе националне власти, што значи да треба да се провери које компаније купују нафтне деривате из Индије.
Индијске рафинерије, које су раније ретко куповале руску нафту због високих транспортних трошкова, увезле су од 970.000 до 981.000 барела нафте дневно у фискалној 2022/23. (април-март), што чини више од петине укупног индијског увоза горива.
Индија се у протеклој години појавила као највећи купац руске нафте од почетка рата у Украјини.
Приступ јефтиној руској нафти повећао је производњу и профит индијских рафинерија, што им омогућава извоз рафинираних производа у Европу и заузимање већег удела на тржишту, указује британска агенција. Највећи руски произвођач нафте Росњефт и главна индијска рафинерија „Индиан Оил Цорп“ потписале су уговор о значајном повећању и диверсификацији квалитета нафте испоручене у Индију.
Индија је извозила у просеку 154.000 барела дневно дизела и млазног горива у Европу пре рата у Украјини. Међутим, то се повећало на 200.000 барела дневно након што је ЕУ забранила увоз руских нафтних деривата од 5. фебруара ове године, наводи Ројтерс.
Sudan: Intenzivne borbe u Kartumu, pojačana vazdušna i artiljerijska dejstva

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Борељ: ЕУ треба да спречи Индију да препродаје руску нафту Европи као деривате се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.