САД пред новим подизањем границе државног дуга

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Maj.2023, 09:07

САД пред новим подизањем границе државног дуга

Амерички законодавци морају хитно да реагују како би Америка могла да наставе да плаћа своје рачуне, поручио је данас заменик америчког министра финансија Вали Адејемо. Фото: Unsplash/rosy_ Он је додао да би немогућност плаћања рачуна од стране владе Америке, оштетио америчку, али >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и светску економију у предстојећем периоду. Адејемо је за амерички радио НПР рекао да ће доћи до повећања трошкова задуживања, као и да ће људи бити мање спремни да улажу у имовину засновану на доларима, преноси Ројтерс.
Републикански председавајући Представничког дома САД Кевин Макарти истакао је да су Конгрес и Бела кућа још увек далеко од постизања договора о плану за подизање границе државног дуга.
Амерички Конгрес има све мање времена да постигне договор о подизању горње границе дуга савезне владе, која сада износи 31,4 билиона долара.
Достизање горње границе дуга значило би да америчка влада више није у могуćности да позајмљује новац и, истовремено, довеле је у ситуацију да не може да отплати дуг, што би уздрмало глобална финансијска тржишта и срушило поверење у Америку као глобалног пословног партнера. Америчка министарка финансија Џенет Јелен упозорила је раније да би влада Америке могла остати без новца до 1. јуна ако Конгрес не успе да подигне или суспендује горњу границу дуга.
Републиканци у Представничком дому захтевају да се претходно драстично смањи потрошња и пониште неке одлуке демократског председника САД Џозефа Бајдена, укључујући његов програм отписивања студентских кредита и пореске олашице за зелену енергију.
С друге стране, Бајден инсистира на подизању горње границе дуга без икаквих услова, а каже да се о том питању не може преговарати. Горња граница америчког државног дуга је подизана, продужавана или ревидирана 78 пута од 1960. године, преноси Танјуг.
Makron: Francuska nije u ratu sa Rusijom

Преузмите андроид апликацију.
Чланак САД пред новим подизањем границе државног дуга се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.