И у БиХ рекордан увоз млека и млечних производа из ЕУ

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Maj.2023, 08:43

И у БиХ рекордан увоз млека и млечних производа из ЕУ

Млекаре од домаћих произвођача откупљују свега до 40 произведених количина сировог крављег млека. Фото: Unsplash/jakobcotton У Босни и Херцеговини прошле године произведено је око 621 милион литара сировог млека, наведено је у Анализи стања на тржишту млека и млечних производа у тој земљи >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << од 2019. до 2022. године.
Прошлогодишња производња повећана је за свега три одсто у поређењу с ранијим годинама.
Млекаре од домаћих произвођача откупљују просечно до 40 произведених количина свежег сировог крављег млека.
У држави послују 23 млекаре, а њихова искоришћеност је тек око 60 одсто. Млеко и млечне производе на европско тржиште пласира тек 11 млекара, преноси „Агроклуб”. Како се наводи у анализи, прошле године остварен је рекордан увоз ових производа и млека из ЕУ.
Из Европске уније БиХ увози у просеку око 83 одсто ових производа и око 11 процената из држава ЦЕФТА региона.
Стручњаци наводе да је увоз из ЕУ у сталном порасту, а да је прошле године у односу на 2021. порастао за 31 одсто или за чак 49 процената у односу на 2020. годину, наводи се у анализи која ће бити прослеђена и надлежним министрима.
EU: Majkrosoft može da preuzme Blizard

Преузмите андроид апликацију.
Чланак И у БиХ рекордан увоз млека и млечних производа из ЕУ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.