Шта је фалафел и како га направити код куће?

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Maj.2023, 20:44

Шта је фалафел и како га направити код куће?

Фалафел су заправо пржене куглице од сланутка или пасуља, а ово чувено јело се конзумира још од древних цивилизација. Фото: Pixabay/mirsa Данас је национално јело Израела, а служи се и у ресторанима широм света и на улицама многих градова.
Често се налази на јеловнику вегетаријанаца, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << а врло се лако прави.
Шта је фалафел? Фалафел је традиционална блискоисточна храна која се често служи у хлебу који се зове пита, у лепињи или тортиљи. Поред тога, фалафел се може послужити у салати, сендвичу или као засебно јело или прилог. Одлично се слаже са разним сосовима, јогуртима или сиревима.
Када се направи, може бити обликован као лопта или спљоштен и изгледа као жаба крастача.
Зашто је фалафел добар? Када се прави од сланутка, фалафел је јело богато влакнима, али садржи и много протеина и сложених угљених хидрата. Једна шоља сланутка садржи око 15 грама протеина и 14 грама влакана. Једнако, ова махунарка је богата калцијумом, гвожђем, магнезијумом, цинком, витамином Ц и витамином Б. Иако садржи ове витамине и минерале, важно је напоменути да леблебија садржи и доста масти и да је висококалорична. храну, посебно ако је припремљена у дубоком уљу.
Како се прави фалафел? Фалафел од сланутка најчешће се прави од већ куваног сланутка из конзерве. Једнако се може радити и са сувим леблебијем, који је потребно оставити у води преко ноћи, а ујутру процедити и осушити леблебије. У оба случаја, сланутак са зачинима се ставља у блендер и меша док се не добије одговарајућа текстура попут пасте. Овако направљена смеша може да стоји у фрижидеру два дана.
Зачини се користе: першун, ким, семе и листови коријандера и бели или млади лук. Неки људи стављају и фета сир у фалафел. Када се добије одговарајућа структура праве се лоптице у које се може додати мало брашна, а на крају се уваљају у презле и прже у дубоком уљу.
Фалафел се може направити и у загрејаној рерни на 200 степени, у плеху премазаном малом количином уља. Током печења потребно је да се лоптице окрећу како би се равномерно испекле. Фалафел је готов када поприми златну боју, после око 20 минута у рерни.
Тачни састојци за прављење фалафела су:  леблебије из конзерве 2 чена белог лука по жељи мало младог лука 2 кашике сецканог першуна 3 кашике брашна може се додати и кашичица прашка за пециво мало лимуновог сока кашичица кима кашичица коријандера или копра мало соли и бибера Закључак Фалафел је храна која се може јести као прилог, самостално или у сендвичу, салати или лепињи. Најчешће се прави од леблебије, док се може направити и од пасуља. Лако се може припремити у рерни или у тигању и послужити са разним сосовима.
Sve blagodeti leblebije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шта је фалафел и како га направити код куће? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.